Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Βαθαίνουν οικονομικές σχέσεις και ανταγωνισμοί

Στο Βερολίνο συναντήθηκαν η Αγκ. Μέρκελ και ο Σι Τσινπίνγκ

Από τη χτεσινή υπογραφή συμβάσεων και μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή υπογραφή συμβάσεων και μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
Την «εμβάθυνση των καλών σχέσεων» Κίνας και Γερμανίας σηματοδότησε η χτεσινή συνάντηση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τσινπίνγκ, στο Βερολίνο, με την καγκελάριο να ευχαριστεί τον Κινέζο ηγέτη για τη «στήριξη κατά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του G20». Τα γερμανικά μονοπώλια ενδιαφέρονται για μεγαλύτερη διείσδυση στην κινεζική αγορά και αντίστοιχα οι κινεζικοί όμιλοι, στο πλαίσιο του «νέου δρόμου του μεταξιού», θέλουν να προωθήσουν επενδύσεις σε όλη την ΕΕ. Παράλληλα, οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί «καλά κρατούν».

«Οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν μεγάλο εύρος», σημειώνει η καγκελαρία, ενώ «παρουσία των δυο ηγετών υπογράφηκαν σειρά συμβάσεων και μνημονίων συνεργασίας». «Θα θέλαμε επίσης να έχουμε πάντα ίση μεταχείριση και να πετύχουμε αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις μας», είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θέλουμε να συμμετέχουμε σε τέτοια σχέδια (σ.σ. «Ενας δρόμος, Μια ζώνη») και ελπίζουμε σε έναν διαφανή διαγωνισμό». Πάντως, η «Airbus» υπέγραψε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου συμφωνία για την πώληση 140 αεροσκαφών στην Κίνα αξίας περίπου 23 δισ. δολαρίων. Τα αεροπλάνα θα αγοραστούν από την κρατική εταιρεία «China Aviation Supplies Holding», η οποία στη συνέχεια θα τα διαθέσει στις αεροπορικές εταιρείες.

Μια ακόμη σκοπιά της «συνεργασίας» και των εντεινόμενων ανταγωνισμών είναι η κοινή δραστηριότητα σε τρίτες χώρες. Ετσι, κλείστηκε συμφωνία για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Αγκόλα. Επίσης, η Γερμανία και η Κίνα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αφρική ή στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία για την «αειφόρο ανάπτυξη», σημειώνει η καγκελαρία. Επίσης, η Μέρκελ δήλωσε πως θα πιέσει για να κλειστεί σύντομα η συμφωνία επενδύσεων μεταξύ ΕΕ - Κίνας. Τέλος, στην ατζέντα των συνομιλιών τους ήταν θέματα όπως η Σύνοδος Κορυφής G20, η Βόρεια Κορέα και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, η Κίνα δάνεισε δύο πάντα στο Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου, ο οποίος έχει δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο για να φιλοξενήσει τα απειλούμενα ζώα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ