Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δεν υπήρξε συμφωνία στην Αστάνα

Με την ολοκλήρωση της χτεσινής δεύτερης μέρας των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν, πρωτοβουλία των λεγόμενων «εγγυητριών χωρών» (Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας), ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν βήματα αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την εφαρμογή των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρία. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, «έχουμε εφτά κείμενα προς οριστικοποίηση αλλά έχουμε ακόμα δουλειά για να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες». Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής κυβέρνησης, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που «μπλόκαρε» την έγκριση της τελικής συμφωνίας για τη δημιουργία των «ζωνών αποκλιμάκωσης».

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει «την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου», πάντα στην Αστάνα. Θα προηγηθεί, στις 1 και 2 Αυγούστου στην Τεχεράνη, μια συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των τριών «εγγυητριών» δυνάμεων, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, ενώ παράλληλα έχει ανακοινωθεί στις 10 Ιούλη νέος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη.

Χτες, πάντως, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επιδρομή με βομβαρδισικά σε αποθήκες του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, στα όρια των επαρχιών Χομς και Χάμα στην πόλη Αρκεμπάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ