Τρίτη 11 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέες συνομιλίες στη Γενεύη, επανακατάληξη της Μοσούλης

Ενας νέος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων ξεκίνησε χτες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Συμμετέχουν η συριακή κυβέρνηση και τμήμα της λεγόμενης αντιπολίτευσης και των ένοπλων ομάδων που έχουν δίαυλο επικοινωνίας με την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 14 Ιούλη, και έρχονται αμέσως μετά τη συνάντηση στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, που εμφανίζονται ως «εγγυήτριες δυνάμεις» για την εφαρμογή της εκεχειρίας. Συνάντηση που συζήτησε αλλά κατέληξε μόνο στη σύσταση επιτροπών για τον καθορισμό των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων», που δυνητικά αποτελούν και τις ζώνες επιρροής στην επόμενη μέρα στην Συρία, μετά από 6 χρόνια ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Χτες, ο ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, ξεκίνησε τις επαφές με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές και με τις άλλες αντιπροσωπείες, με τις συζητήσεις να αφορούν 4 βασικά θέματα: Τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, τη διακυβέρνηση, τη διεξαγωγή εκλογών και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Επίσης, την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ και τηρήθηκε σε γενικές γραμμές, στη νοτιοδυτική Συρία, η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία (κατά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στη Σύνοδο του G20) και είναι σε συνεννόηση με την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Κατάληψη της Μοσούλης από τον ιρακινό στρατό

Την πόλη της Μοσούλης, δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράκ, όπου ελάχιστα κτίρια πια στέκουν όρθια, ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε την Κυριακή ο στρατός της χώρας. Σημειώνει ότι εκδίωξε τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», φτάνοντας έως την όχθη του ποταμού Τίγρη, ενώ πολλοί από αυτούς έπεσαν στο ποτάμι για να μην συλληφθούν. Στην πόλη μετέβη ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, για να συγχαρεί τις δυνάμεις για τη μεγάλη νίκη μετά από 3 χρόνια. Οι ιρακινές δυνάμεις είχαν τη στήριξη και του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ, που είναι το νέο πρόσχημα για τη δημιουργία ερεισμάτων στην περιοχή, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, μετά την αξιοποίηση του δημιουργήματός τους, των τζιχαντιστών. Η τύχη του αρχηγού του «ΙΚ» Αλ Μπαγκντάντι δεν μπορεί να εξακριβωθεί, με τους Ρώσους να τον θεωρούν ήδη νεκρό, ενώ οι Αμερικανοί δεν το επιβεβαιώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ