Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Κυρωτικές διαδικασίες για «διπλές» συχνότητες

Την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του νομού Αττικής που εκπέμπουν από δύο συχνότητες, αποφάσισε χτες να ξεκινήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Τύπου, ως γνωστό κατ' επανάληψη έχουν θέσει θέμα περιορισμένου αριθμού συχνοτήτων, αριθμός που ως γνωστό «αυξήθηκε» μετά το πόρισμα ειδικών επιστημόνων.

Εν τούτοις, όπως έχει γράψει και ο «Ρ» ακόμη και κατά την περίοδο που η κυβέρνηση περιόριζε τον αριθμό των συχνοτήτων σε 28 επικαλούμενη λόγους ασφαλείας για το νέο αεροδρόμιο, ραδιοφωνικοί σταθμοί εξακολουθούσαν να εκπέμπουν από δύο συχνότητες. Μάλιστα, όπως τόνισε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΕΣΡ 6 από τους 8 σταθμούς που έχουν καταλάβει δύο συχνότητες περιλαμβάνονται σε αυτούς που πλέον λειτουργούν με νόμιμη άδεια. Αλλοι δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί που και αυτοί εκπέμπουν από δύο συχνότητες είναι υποψήφιοι για τις 15 ραδιοφωνικές άδειες που πρόκειται να χορηγηθούν στο Λεκανοπέδιο.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί οι οποίοι είναι στη λίστα των 20 ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούν με νόμιμη άδεια και παραβιάζουν διατάξεις κατέχοντας δύο συχνότητες, είναι οι σταθμοί «Φλας», «ΑΝΤΕΝΝΑ», «Μελωδία», «ΣΚΑΪ», «Νίτρο» και «Ξένιος».

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων ραδιοφωνικών σταθμών για τις 15 άδειες στο νομό Αττικής, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Και χτες - όπως και στην περασμένη συνεδρίαση του ΕΣΡ- απορρίφτηκαν αιτήσεις για δικτυώσεις ραδιοφωνικών σταθμών με το αιτιολογικό ότι η πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών που ζητούν δικτυώσεις λειτουργεί χωρίς τη χορήγηση νόμιμων αδειών.

Χτες, το ΕΣΡ είχε καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, ALPHA, STAR προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για παραβιάσεις διαφημιστικού χρόνου, που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΕΣΡ έγιναν το Μάρτη του 2001. Ο ALPHA ζήτησε αναβολή, ενώ οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων τηλεοπτικών σταθμών σημείωσαν ότι από τις 12 Ιουλίου δεν έχουν γίνει διαφημιστικές παραβιάσεις. Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιουλίου είχαν επιβληθεί στους εν λόγω τηλεοπτικούς σταθμούς πρόστιμα συνολικού ύψους 720 εκατομμυρίων για διαφημιστικές παραβιάσεις. Επίσης, πως η καλοκαιρινή περίοδος δεν αποτελεί τον «καθρέφτη» του καταιγισμού των διαφημίσεων, αφού ο κόσμος απουσιάζει και όλα σχεδόν τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών «γεμίζουν» με επαναλήψεις. Την απόφαση για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις 12 Ιουλίου, το ΕΣΡ τη διαβίβασε στον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα στις 24 Αυγούστου. Ο υπουργός Τύπου έχει και τον τελικό λόγο, αφού είναι ο αρμόδιος για την άσκηση του ελέγχου νομιμότητας.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ και ειδικότερα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, παρακολουθεί καθημερινά το «Μεγάλο Αδελφό» και όπως είπε σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, θα υπάρξει άμεση παρέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ