Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στήριξη της ΕΕ στην αντιδραστική κυβέρνηση και αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Η χαρά των εκπροσώπων των μονοπωλίων ...δεν κρύβεται

Copyright 2017 The Associated

Η χαρά των εκπροσώπων των μονοπωλίων ...δεν κρύβεται
ΚΙΕΒΟ.--

Την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας από το Σεπτέμβρη (μια διαδικασία που ανοίγει την προοπτική της μελλοντικής ένταξης) ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συνάντηση που έγινε χτες με την ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο, ενώ στις ανατολικές περιοχές συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

Ο Τουσκ παρέδωσε στον Πρόεδρο, Π. Ποροσένκο, το κείμενο της οριστικοποίησης της επικύρωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Ουκρανούς που εισέρχονται στο χώρο Σένγκεν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, με μανδύα «αθώας περιστεράς», μίλησαν για την ανάγκη εφαρμογής των λεγόμενων συμφωνιών εκεχειρίας του Μινσκ με τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (πρόκειται στην πραγματικότητα για αστικά καθεστώτα που βλέπουν προοπτική στη σύνδεση με τη Ρωσία), όταν η αντιδραστική κυβέρνηση που υπερασπίζονται είναι η πρώτη που τις παραβιάζει. Επίσης, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας επανέλαβαν ότι «υποστηρίζουν την ενότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και καταδίκασαν την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία. Πάντως, χτες ο υφυπουργός αρμόδιος για τα μη ελεγχόμενα εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία, Γκεόργκι Τούκα, σε συνέντευξή του στην ουκρανική ρωσόφωνη ιστοσελίδα «apostrophe.ua», είπε πως «προς το παρόν δεν μπορούμε, παρ' όλες τις προσπάθειες, να αποδείξουμε από νομικής απόψεως την παρουσία ρωσικού τακτικού στρατού στο Ντονμπάς» και συμπλήρωσε πως «η ανάγνωση του προβλήματος της Ανατολικής Ουκρανίας σαν να πρόκειται για ρωσική κατοχή δεν συνιστά λύση του προβλήματος».

Ταυτόχρονα, Γιούνκερ και Τουσκ σημείωσαν ότι η Συμφωνία Σύνδεσης που συμπεριλαμβάνει και τη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών θα αναδείξει την ΕΕ ως πρώτο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας (ήδη από την προσωρινή εφαρμογή της το εμπόριο δηλώνεται ότι αυξήθηκε κατά 10%). Ακριβώς γι' αυτό η υπόθεση σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ είναι «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία, που βλέπει να χάνει ζωτικό χώρο. Αλλωστε, αυτός ο ανταγωνισμός είναι που οδήγησε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή πριν τρία χρόνια.

Φυσικά ξεχωριστή αναφορά έγινε στις συνομιλίες για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που προχωρούν στην Ουκρανία, για τα δήθεν μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, τη θέσπιση νομοθεσίας στον τομέα της Ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, που είναι και προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων «μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής» της ΕΕ, αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή δανείου.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχουν και οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που μιλώντας στο δίκτυο «RT» τόνισε ότι «από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Ρωσία ελπίζει για τη διεθνή ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά ορισμένες αποφάσεις και ενέργειες των δυτικών εταίρων της έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη και έχουν προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό την ουκρανική κρίση». Μίλησε για κοντόφθαλμη πολιτική της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, μέσω της επέκτασης του ΝΑΤΟ και του προγράμματος της ΕΕ «Ανατολική Εταιρική Σχέση» και ταυτόχρονα επέκρινε την πολιτική τους και σε άλλες περιοχές, που οδήγησαν στην «αύξηση της τρομοκρατικής απειλής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική». Ο Λαβρόφ κατέκρινε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που είπε ότι είναι προνόμιο το δικαίωμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά προς το συμφέρον της διατήρησης της «διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» και ότι με την απόφαση αυτή ΕΕ και ΝΑΤΟ «δημιουργούν προβλήματα και θύματα γεωπολιτικών παιχνιδιών στην Ευρώπη και αλλού». Και κατέληξε ότι «η Ρωσία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί σχετικά με ορισμένες προϋποθέσεις άρσης των κυρώσεων», αλλά και «αν η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία τού να γυρίσει σε ομαλές σχέσεις με τη Ρωσία, αυτή δεν θα αρνηθεί να συνεργαστεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσηλωμένη στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» απέναντι στη Ρωσία (2019-06-06 00:00:00.0)
Ο λαός εξακολουθεί να υποφέρει (2015-05-17 00:00:00.0)
Με σχετική σιγή όπλων συνεχίζεται η αντιπαράθεση (2015-02-28 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες με υποχώρηση των δυνάμεων του Κιέβου (2014-09-02 00:00:00.0)
Στρατιωτικές προετοιμασίες και παζάρια εν εξελίξει (2014-03-13 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής (2013-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ