Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κι άλλη αιματηρή εισβολή

Εισέβαλαν, σκότωσαν, κατέστρεψαν και απήλθαν: Ισραηλινό άρμα μάχης απομακρύνεται από την Τζενίν

Associated Press

Εισέβαλαν, σκότωσαν, κατέστρεψαν και απήλθαν: Ισραηλινό άρμα μάχης απομακρύνεται από την Τζενίν
ΤΖΕΝΙΝ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο και άλλοι 21 τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, στη διάρκεια ακόμη μιας εισβολής Ισραηλινών στρατιωτών και αρμάτων μάχης στην Τζενίν και στην Ιεριχώ χτες.

Η νέα επίθεση και η θέση της αυτόνομης Ιεριχούς υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Γιάρντεν Βάτικαϊ, ως προσπάθεια «εκρίζωσης του τρόμου»: Είπε ότι κάτοικοι της Τζενίν και της Ιεριχούς θα «μετείχαν σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, όπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύονται τη συγκυρία μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, για να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους σε παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, που ζει στην Ιεριχώ, δήλωσε ακριβώς ότι «οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον... Νιώθουν ότι η παγκόσμια προσοχή είναι αλλού... Δεν υπήρχε τίποτα που προκάλεσε αυτήν την ενέργεια».

Ενώ οι νέες εισβολές έριχναν κι άλλο λάδι στη μεσανατολική φωτιά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ. Ο τελευταίος συμφώνησε με τον Αμερικανό υπουργό να συναντήσει «το ταχύτερο δυνατό» τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Ο σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δήλωσε ότι ο τόπος της συνάντησης θα αποφασιστεί «σε 48 ώρες», καθώς «οι προσπάθειες... να αρθούν τα εμπόδια που εγείρει το Ισραήλ συνεχίζονται», για να προσθέσει ότι «είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει ο Πέρες εξουσιοδότηση από την κυβέρνησή του για να συζητήσει πολιτικά ζητήματα και θέματα ασφαλείας».

Η εισβολή των αρμάτων μάχης και των ανδρών του πεζικού έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες και η αποχώρησή τους πολλές ώρες αργότερα. Κατέστρεψαν αρκετά κτίσματα και τουλάχιστον ένα αστυνομικό τμήμα. Ανάμεσα στους τρεις νεκρούς, οι δύο ήταν ένα ζευγάρι που βρισκόταν στο σπίτι του. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε, επίσης, «θέσεις Παλαιστινίων» στις πόλεις Κουαλφίγια και Σαλφίτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ