Σάββατο 22 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Κω με νεκρούς και τραυματίες

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ ταρακούνησε χτες την Κω, αφήνοντας πίσω του δυο νεκρούς, 115 τραυματίες και πολλές ζημιές στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας του νησιού. Ο θάνατος των θυμάτων προήλθε μετά από κατάρρευση στέγης σε μπαρ και πρόκειται για έναν Τούρκο και έναν Σουηδό.

Από τους τραυματίες οι 103 αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ δώδεκα χρειάζονταν νοσηλεία. Για τους εφτά από αυτούς (ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό) κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής. Σε πρώτη φάση τέσσερα άτομα διακομίστηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠαΓΝΗ στο Ηράκλειο. Τα περιστατικά αφορούν έναν τραυματία που έφερε υπαραχνοειδή αιμορραγία στον εγκέφαλο και πολλαπλά κατάγματα που διασωληνώθηκε, έναν που υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του από το σημείο της κνήμης, έναν καταγματία κι έναν με πρόβλημα στον οφθαλμό.

Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή τριών ακόμα τραυματιών στο ΓΝ Θριάσιο (δυο άντρες - ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός και μία γυναίκα αλλοδαπή). Στο νοσοκομείο της Κω παρέμειναν πέντε άτομα (άντρες) για νοσηλεία και ήταν σε καλή κατάσταση.

Από τη 1.31 τα ξημερώματα που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός, συνολικά καταγράφηκαν 200 μετασεισμοί, από τους οποίους 15 ήταν μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακη Τσελέντη. Ο τελευταίος ανέφερε, επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ υπήρξε και μικρού μεγέθους τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού. Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω, με εστιακό βάθος στα 8,6 χιλιόμετρα, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή του Μπόντρουμ, στα παράλια της Τουρκίας. Πρόκειται για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, που είναι μεγάλο, μήκους 50 χλμ. και που στο παρελθόν, το 1933, έδωσε σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών, με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Επίσης, το 1941 και το 1968, μεγέθους 6 βαθμών. Χτες, λίγα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, στη 1.38, ακολούθησε και δεύτερος μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του εντοπίζεται στα 10 χλμ. και έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέρου και νοτιοδυτικά του Αγαθονησίου.

Σοβαρές οι ζημιές στο λιμάνι

Copyright 2017 The Associated

Σοβαρές οι ζημιές στο λιμάνι
Μεταξύ των κτιρίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, είναι το ιερό του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Νικολάου και τμήμα του μουσουλμανικού τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, θα χρησιμοποιηθούν πορθμεία, προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, στα μικρότερα λιμάνια στο Μαστιχάρι, την Καρδάμαινα και την Κέφαλο, από λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία. Ωστόσο, κανονικά διεξάγεται η λειτουργία του αεροδρομίου του νησιού.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γ. Γλυνός, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα». Οι έλεγχοι σε κτίρια που ξεκίνησαν θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω. «Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί. O ίδιος διευκρίνισε ότι η ομάδα της ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω «δεν χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι». «Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού», σημείωσε. Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες έψαξαν στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αποκαταστάθηκαν. Στην Κω βρίσκονταν από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με εφτά οχήματα.


Copyright 2017 The Associated


Eurokinissi


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρός σεισμός (2020-06-24 00:00:00.0)
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά των Κυθήρων (2019-11-28 00:00:00.0)
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από τα 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα (2015-11-18 00:00:00.0)
Ζημιές από σεισμό 5,1 Ρίχτερ (2010-01-23 00:00:00.0)
Ανοχύρωτη και η Θεσσαλονίκη (2008-06-20 00:00:00.0)
Σεισμός 7,9 Ρίχτερ προκαλεί δεκάδες νεκρούς και πλήθος καταστροφών (2000-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ