Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θλίψη για το χαμό του

«Μια μεγάλη, πηγαία λαϊκή φωνή έσβησε, προκαλώντας θλίψη στον κόσμο που τον λάτρεψε, στους ανθρώπους που τον αγάπησαν, μεγάλωσαν και πορεύτηκαν με τα τραγούδια του», αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. «Στη μακρόχρονη διαδρομή του, που κράτησε μισόν αιώνα, ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε τους καημούς, τις πίκρες, τις αδικίες του κόσμου, "μίλησε" στην καρδιά αυτών με τα "Μουτζουρωμένα χέρια", που μοχθούσαν καθημερινά για το μεροκάματο, που "γεύονταν" "Το ψωμί της ξενιτιάς", "Στον Καναδά, στη Βραζιλία", ή στου "Βελγίου τις στοές". Τραγούδησε για τα παλικάρια στις "Φάμπρικες", για τις φτωχογειτονιές, για το χωρισμό, την πίκρα, το άδικο, την αγάπη... Πολλά από τα τραγούδια του περιείχαν άμεσους προβληματισμούς, ενώ τα περισσότερα συνδέθηκαν με την πονεμένη ερμηνεία του, το στιλ Καζαντζίδη. Ξεχωριστές, μεγάλες στιγμές, μας πρόσφερε η δυνατή, καθαρή και με σπάνιες αποχρώσεις φωνή του, όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει κομμάτια του Θεοδωράκη, του Λεοντή, του Χατζιδάκι, του Λοΐζου, του Ξαρχάκου. Εκφράζω στην οικογένειά του τα βαθιά μας συλλυπητήρια».

  • Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η φωνή του, φωνή - σύμβολο, θα μας θυμίζει πάντα αυτούς που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε. Αν η ψυχή είχε φωνή, θα ήταν αυτή του Στέλιου Καζαντζίδη».
  • «Η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη βρίσκεται μέσα στην ψυχή του κάθε Ελληνα, γιατί τραγούδησε τον καημό και την ελπίδα του απλού ανθρώπου. Ο Στέλιος Καζαντζίδης ευτύχησε να είναι μεγάλος και λαϊκός καλλιτέχνης. Στιβαρός και ευαίσθητος και γι' αυτό μοναδικός», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.
  • Σε δήλωσή του, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει: «Γνώρισα και αγάπησα τον Στέλιο Καζαντζίδη από το μυθικό τραγούδι "Δυο πόρτες έχει η ζωή". Του έμελλε να περάσει τη δεύτερη πόρτα πρόωρα και άδικα».
  • Τη βαθιά της θλίψη εξέφρασε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ «για το θάνατο του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη, που για 50 χρόνια τραγουδούσε το μόχθο του εργάτη, τον καημό και το θυμό του μετανάστη, την αγωνία και τους πόθους των απλών ανθρώπων της δουλιάς. Πολλές από τις δημιουργίες που τραγουδούσε μας συντροφεύουν και θα εξακολουθούν να μας συντροφεύουν στις διαδηλώσεις, στις απεργίες και τις εργατικές κινητοποιήσεις. Σε μια περίοδο πολιτιστικής φτώχειας και κυριαρχίας των υποπροϊόντων της αμερικανικής υποκουλτούρας, ο θάνατος του Καζαντζίδη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό».

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο ΣΥΝ, η ΓΣΕΕ, οι δήμαρχοι Αθηναίων και Νίκαιας και πολλοί καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ