Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το 70% των οφειλών προς το ΚΕΑΟ από επιχειρήσεις

Το 69,11% των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που μέχρι το τέλος Ιούνη είχαν υπαχθεί στο ΚΕΑΟ είναι χρέη επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι ένας αριθμός επιχειρήσεων χρωστάνε εισφορές για μισθωτούς προς ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, τότε προκύπτει ότι οι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων προς τα Ταμεία που έχουν υπαχθεί στο ΚΕΑΟ ξεπερνούν το 70%.

Συγκεκριμένα, από τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι οι συνολικές οφειλές που έχουν υπαχθεί σε αυτό και οφείλονται στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται στα 23,319 δισ. ευρώ και απ' αυτά τα 16,111 δισ. ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων. Σε διάκριση μάλιστα από τα χρέη των αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι αδυνατώντας να καταβάλλουν εισφορές στα Ταμεία χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, στην περίπτωση των οφειλών των επιχειρήσεων, πρόκειται για οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, που ενώ παρακρατήθηκαν από τους μισθωτούς εργαζόμενους, δεν αποδόθηκαν από τις επιχειρήσεις στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μόλις 1.634 επιχειρήσεις με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ χρωστάνε στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) το ποσό των 6,526 δισ. ευρώ, δηλαδή το 28% των συνολικών οφειλών.

Στον αντίποδα, 591.004 οφειλέτες (το 74% του συνόλου των οφειλετών) με χρέη προς τα ταμεία μέχρι 15.000 ευρώ χρωστάνε προς τα ταμεία το ποσό των 2,173 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 9,3% των συνολικών χρεών.

Και όμως η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, βάζουν στο ίδιο «τσουβάλι» του ΚΕΑΟ και επιβάλλουν τα ίδια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους «επαγγελματίες μπαταχτσήδες», με εκατομμύρια χρέη, με αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ και επιπλέον μένουν και ανασφάλιστοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ