Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Θα αλλάξει ο τρόπος κίνησης προσώπων από την ΕΕ μετά το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη σύγχυση που δημιούργησαν πρόσφατες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης σε σχέση με το καθεστώς που θα διέπει την κίνηση των προσώπων από τις άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, προσπάθησε να διασκεδάσει η κυβερνητική εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι θα τερματιστεί το Μάρτη του 2019 η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε καθορίσει κάποιες λεπτομέρειες, περιλαμβανομένων των προτάσεων για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit. «Στοιχεία για το σύστημα μετανάστευσης μετά το Brexit θα δημοσιοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω, όμως θα ήταν λάθος να εικάζουμε για το πώς μπορεί να είναι αυτά ή να αφήνουμε να εννοηθεί ότι η ελεύθερη μετακίνηση θα συνεχιστεί ως έχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αφορμή για τις παραπάνω διευκρινίσεις υπήρξαν οι αντιφατικές δηλώσεις που έκαναν την περασμένη βδομάδα σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που υποστήριξε ότι μετά το Βrexit η κίνηση προσώπων από τις άλλες χώρες της ΕΕ στη Βρετανία θα είναι περίπου όπως σήμερα, και τον υπουργό Μετανάστευσης Μπράντον Λιούις, ο οποίος είπε πως θα υπάρξει νέο σύστημα μετανάστευσης μετά την άνοιξη του 2019, που θα τερματίζει την ελευθερία κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ υποστήριξε ότι η ροή εργαζομένων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί «για μία περίοδο προσαρμογής».

Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι

Είναι «απειροελάχιστα μικρή» η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έως το Μάρτη του 2019, καθώς οι εγχώριες πολιτικές διαμάχες θα παρεμποδίσουν τη λεπτομερή δουλειά που χρειάζεται για το Brexit, δήλωσε χτες ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Τζάστιν Ουέλμπι.

Ο αρχιεπίσκοπος Ουέλμπι ζήτησε μάλιστα τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για το Brexit, προειδοποιώντας ότι από τότε που η πρωθυπουργός Μέι έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία «υπάρχει ο πειρασμός κάθε διαφωνία να ανάγεται σε ψήφο εμπιστοσύνης». «Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες μεμονωμένες συμφωνίες για να επιτευχθούν», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας ότι «αν η καθεμιά απ' αυτές πρέπει να υποστηριχτεί ως σημείο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πιθανότητα να επιτευχθεί αυτό σε σχεδόν 18 πλέον μήνες είναι απειροελάχιστα μικρή».

Ο Ουέλμπι, που είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων και είχε παλιότερα προτείνει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για το Brexit, δήλωσε ότι ενώ κάποια σημαντικά ερωτήματα, όπως η συμμετοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αποτελούν «τεράστιες πολιτικές αποφάσεις», υπάρχουν χιλιάδες άλλα πράγματα τα οποία «μπορούν να αποφασιστούν από μια επιτροπή».

  • Τριήμερη απεργία, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την αποτυχία διαπραγματεύσεων για μισθολογικές αυξήσεις με τον κυβερνήτη της Τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ