Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κυβέρνηση και ΝΔ υπηρετούν την Παιδεία - εμπόρευμα

Κυβέρνηση και ΝΔ προωθούν την Παιδεία - εμπόρευμα και ο καβγάς μεταξύ τους γίνεται για το ποιος υπηρετεί καλύτερα αυτόν τον στόχο, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να προβληθεί ότι υπάρχει σύγκρουση και αντιπαράθεση δύο διαφορετικών πολιτικών στο θέμα της Παιδείας, σημείωσε, προσθέτοντας πως από την απάντηση στο ερώτημα αν η Παιδεία είναι εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό, διαχωρίζονται τα κόμματα. «Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τι είναι η Παιδεία; Κοινωνικό αγαθό που προσφέρεται δημόσια, δωρεάν παντού; Οχι βέβαια», υπογράμμισε.

Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση συνεχίζει στη γραμμή που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της σύνδεσης της Παιδείας με τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τόνισε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται επίσημα τα δίδακτρα, που μετατρέπουν τους φοιτητές σε πελάτες, ενώ προβλέπονται πτυχία πολλών ταχυτήτων. Υπενθύμισε επίσης ότι για το άσυλο η κυβέρνηση επαναφέρει το πλαίσιο του νόμου της κυβέρνησης Καραμανλή, το οποίο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε.

«Λέει η κυβέρνηση να έχουν όλοι ελεύθερη πρόσβαση ή ισοτιμία. Σοβαρολογείτε; Το παιδί του εργάτη με το παιδί του πλούσιου έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην Παιδεία;... Για ποια δωρεάν Παιδεία μπορούμε να μιλήσουμε; Συνολικά, γιατί Παιδεία δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια. Για να δούμε τι πληρώνει ένας γονιός σήμερα, φροντιστήρια, αθλητισμό, ξένες γλώσσες... Υπάρχει διαφορά στην πολιτική σας απ' την πολιτική της ΝΔ στο ότι η Παιδεία θεωρείται και είναι εμπόρευμα;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες ακόμα πλευρές του νομοσχεδίου, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι η στρατηγική είναι ίδια, παρά τις επιμέρους διαφορές, ότι οι αλλαγές που γίνονται είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και κάλεσε το λαό να παλέψει για την κάλυψη των ελλείψεων στην Εκπαίδευση, για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, σίτιση, στέγαση για όλους, για να σταματήσει η δυνατότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα ΑΕΙ και τα μέλη των ΔΕΠ.

Απαντώντας σε ερώτημα του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, για το αν το ΚΚΕ θεωρεί αρνητικό μέτρο την απαλλαγή από δίδακτρα του 30%, αλλά και «αν είναι εφικτό στις σημερινές συνθήκες να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά», ο Θανάσης Παφίλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ρεαλιστικό είναι αυτό που έχει ανάγκη και μπορεί να επιβάλει η κοινωνία και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ να μην πληρώνει κανείς στα μεταπτυχιακά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πτυχία - καπαμά και δίδακτρα - φωτιά!» (2022-11-08 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την ίδρυση προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα (2019-02-20 00:00:00.0)
Βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων (2017-08-01 00:00:00.0)
Χρηματοδοτούνται τα μισά μεταπτυχιακά (2008-08-22 00:00:00.0)
Μόνο το 10%..! (2007-03-28 00:00:00.0)
Η ιδιωτικοποίηση προχωράει με ή χωρίς δίδακτρα (2002-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ