Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ολοι κάτι περιμένουν...

Συνέντευξη του δημοσιογράφου Γ. Διακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM»

Οπλισμένος μουσουλμάνος σε κεντρικό δρόμο στο Πακιστάν

Associated Press

Οπλισμένος μουσουλμάνος σε κεντρικό δρόμο στο Πακιστάν
Στον «902» μίλησε ο δημοσιογράφος Γ. Διακογιάννης, που βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν, και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

Ο Γ. Διακογιάννης είπε: «Δεν ξέρω τι ετοιμάζουν, είναι δεδομένο ότι το Αφγανιστάν είναι μια πάμφτωχη χώρα, μ' έναν πληθυσμό κάπου στα 20 εκατομμύρια και κάπου 5.000.000 πρόσφυγες, που ζουν στο Πακιστάν. Το ενδιαφέρον είναι πλέον ότι εμπλέκεται και το Πακιστάν, μια χώρα, η οποία παραδοσιακά είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ήταν ο χωροφύλακας των ΗΠΑ στην περιοχή. Φαίνεται όμως ότι οι Αμερικανοί έχουν πλέον την αίσθηση πως και το Πακιστάν έχει ξεφύγει από κάποιο έλεγχο, ακριβώς ίσως γιατί έχει και πυρηνικά όπλα. Αυτές τις μέρες στο Ισλαμαμπάντ υπάρχει μια εγρήγορση του κόσμου, μια ανησυχία. Εχει, ήδη, δοθεί εντολή στις πρεσβείες των χωρών-μελών της ΕΕ να προσέχουν στις μετακινήσεις τους, γιατί φοβούνται ότι σε περίπτωση που εκδηλωθούν αμερικανικά αντίποινα στην περιοχή, τότε οπωσδήποτε μουσουλμάνοι θα πέσουν πάνω και σε καταστήματα δυτικά αλλά και σε μέλη πρεσβειών».

Και συνέχισε: «Η αίσθηση είναι ότι στο Πακιστάν περιμένουν κάτι. Και το περιμένουν και οι Αφγανοί. Μάλιστα, αφγανική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στο Πακιστάν, έδωσε συνέντευξη Τύπου, με την οποία έδειξε μια ανησυχία και μια σκλήρυνση της στάσης τους. Υποστηρίζουν ότι ο Μπιν Λάντεν δεν είχε καμιά σχέση με το χτύπημα. Μοίρασαν μάλιστα και μια ανακοίνωση, με την οποία λένε ότι δεν μπορεί ο Μπιν Λάντεν, απομονωμένος, στο Αφγανιστάν, να καθοδηγήσει πιλότους και επιχειρήσεις. Και στις δυο χώρες, το κλίμα φανερώνει ότι περιμένουν μια επίθεση, ανεξάρτητα αν αυτό θα συμβεί ή όχι».

Σχετικά με το αν το Πακιστάν μπορεί να θεωρηθεί μια από τις πιθανές βάσεις εξόρμησης κατά του Αφγανιστάν ο Γ. Διακογιάννης ανέφερε: «Στη χώρα υπάρχει ένα στρατιωτικό καθεστώς, αφού ο Πρόεδρος είναι στρατηγός. Μπορεί ο Πρόεδρος να ελέγχεται από τους Αμερικανούς, αλλά υπάρχουν και στρατηγοί, οι οποίοι είναι αρχηγοί στρατιών. Μάλιστα, οι στρατιές αυτές έχουν αυτόνομα πυρηνικά όπλα και επομένως οι ιδιαίτερες σχέσεις τους με τους Ταλιμπάν μπορεί να τους καταστήσουν σ' έναν βαθμό λίγο ή πολύ ανεξάρτητους. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί δεν έχουν πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Πακιστάν και φοβούνται πιθανώς ότι δεν ελέγχει τη χώρα. Σήμερα (σ.σ. χτες) ο Πρόεδρος του Πακιστάν έχει μια συνάντηση με τους στρατηγούς του και θα τους θέσει όλα τα αιτήματα που έβαλαν οι Αμερικανοί. Μεταξύ άλλων ζητούν να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος και τα εδάφη του Πακιστάν από τους ίδιους».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «αντίστοιχο είναι το κλίμα και στο Αφγανιστάν. Ολοι θυμόμαστε ότι τους Μουτζαχεντίν τους στήριξαν παρά πολύ με χρήματα οι Αμερικανοί, και κυρίως μέσω του Πακιστάν. Ομως, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί ήθελαν ένα διαφορετικό καθεστώς στο Αφγανιστάν και όχι αυτό το σκληρό ισλαμικό καθεστώς, που δεν ξέρεις ποτέ τι "φασούλι θα σου βγάλει". Επιπλέον, επειδή πρόκειται να περάσουν μέσα από το Αφγανιστάν δυο μεγάλοι αγωγοί, ένας πετρελαίου και ένας αερίου, αυτό βάζει σε μεγάλη στρατηγική αξία τη θέση αυτής της χώρας».

Τέλος, ο δημοσιογράφος έδωσε και μια εικόνα για την επίσης γειτονική Ινδία, λέγοντας: «Πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ινδία παλιά είχε παρά πολύ καλές σχέσεις με την ΕΣΣΔ. Σήμερα η Ινδία έχει αλλάξει τις σχέσεις της με την Αμερική, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην έχουν τόσο ανάγκη το Πακιστάν όσο το είχαν παλιότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ