Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εκλεισε ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Χιλιάδες εξοργισμένοι εργαζόμενοι της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας της Αυστραλίας, «Ανσετ», διαδήλωναν χθες στην Καμπέρα μετά την ξαφνική ανακοίνωση ότι η εταιρία κλείνει.

Μετά από δύο μέρες απελπισμένων προσπαθειών εξεύρεσης αγοραστή της εταιρίας, οι διαχειριστές της ανακοίνωσαν ότι τα τεράστια χρέη της «Ανσετ» τους εξώθησαν να την κλείσουν - σε μια απόφαση που υλοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Η απόφαση σημαίνει - πέραν του χάους στην αεροπορική βιομηχανία, που ήδη λόγω των γεγονότων στις ΗΠΑ είχε προβλήματα - ότι 16.000 εργαζόμενοι μένουν, με προειδοποίηση τριών ημερών, χωρίς δουλιά, και χωρίς αποζημιώσεις. Αυστραλοί πολιτικοί προειδοποιούν ταυτόχρονα πως θα χαθούν άλλες 45.000 θέσεις εργασίας στην αεροπορική βιομηχανία και τις εταιρίες υποστήριξης των αερομεταφορών.

Το κλείσιμο σήμανε για χιλιάδες επιβατών την ακύρωση των πτήσεών τους από και προς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και για προορισμούς εσωτερικού: Η «Ανσετ» ήταν ο μοναδικός αερομεταφορέας για πολλούς προορισμούς εσωτερικού της Αυστραλίας...

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας προχώρησαν χθες σε αποκλεισμό του αεροδρομίου την ώρα που έφθανε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Ελεν Κλαρκ. «Η σύγχυση κυριαρχεί, η βιομηχανία της πολιτικής αεροπορίας καταρρέει», δήλωσε ο Μάρτιν Φόλεϊ, αντιπρόεδρος του συνδικάτου των Αυστραλών εργαζομένων στην πολιτεία Βικτόρια.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ αγνόησε επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων, αλλά και του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) να σώσει την εταιρία. Ο Χάουαρντ επικαλέστηκε τα τεράστια χρέη της «Ανσετ» και δήλωσε ότι η μητρική της εταιρία, «Αιρ Νιου Ζίλαντ», έχει την «υποχρέωση από το νόμο» να καλύψει αυτά τα χρέη. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και δε θα έπρεπε να αναμένει κανένας από εμάς ως κυβέρνηση να διασώσουμε χρηματικά μια εταιρία που εισήλθε σε προβλήματα χωρίς κανένα σφάλμα της κυβέρνησης γι' αυτό», δήλωσε ξερά ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Ο Πίτερ Χετζ, διαχειριστής της εταιρίας που διόρισε η εταιρία «Πραϊσγουέτερχαους Κούπερς», είπε πως «δυστυχώς η εταιρία δεν μπορούσε να πουληθεί ούτε αντί του ποσού του ενός δολαρίου» (!), λόγω των χρεών της. Η εταιρία είχε ημερησίως απώλειες 1,3 εκατ. δολάρια Αυστραλίας. Παρ' όλα αυτά η εταιρία είχε 40% μερίδιο αγοράς στις αερομεταφορές της Αυστραλίας, αξίας 10 δισ. δολαρίων Αυστραλίας το χρόνο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ