Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΔΕΣΦΑ
«Προσφορές» και προαναγγελίες με επίκεντρο τους στόχους του κεφαλαίου

Τις διεργασίες που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς σε ό,τι αφορά την Ενέργεια και την προσέλκυση επιχειρηματικών ομίλων - κολοσσών στον κλάδο, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι χτεσινές ανακοινώσεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες αλλά και το διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ. Διεργασίες, στο φόντο της «απελευθέρωσης» του κλάδου στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και των πολύ μεγάλων ανταγωνισμών μονοπωλίων, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, και με δεδομένο τον «στρατηγικής σημασίας» στόχο του εγχώριου κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο προς την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η επίσημη προκήρυξη για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία ακόμη στο Ιόνιο. Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, όπου είχε εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών όπου θα δραστηριοποιούνται οι πετρελαϊκοί όμιλοι, θέτοντας ως βασικό στόχο την επίσπευση των διαδικασιών επιλογής του εκάστοτε «αναδόχου».

Για την έναρξη ερευνών και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων περιοχών έχουν υπάρξει έντονες διεργασίες τους προηγούμενους μήνες και επαφές κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των πετρελαϊκών ομίλων, με την κοινοπραξία «Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ» να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης και την «Energean Oil & Gas» για το Ιόνιο. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χτες ότι οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την «Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών» έχουν υπογραφεί και επίκειται η δημοσίευσή τους στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Στη συνέχεια και για διάστημα 90 ημερών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν επίσημα τις προσφορές τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάη είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε τρεις χερσαίες περιοχές, Αρτα - Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος στα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανία στην «Energean Oil», ενώ στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ο φάκελος της κοινοπραξίας «ΕΛΠΕ - Total - Edison» για μια ακόμη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας.

Εξι επενδυτικά σχήματα για τον ΔΕΣΦΑ

Με την επίσημη «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» από έξι επιχειρηματικά σχήματα έληξε, χτες, η προθεσμία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον εξαγοράς εκδήλωσε ο πολυεθνικός όμιλος διαχείρισης υποδομών με έδρα το Λονδίνο «Macquarie Infrastructure and Real Assets», η κοινοπραξία των «Snam» (Ιταλία), «Enagas Internacional» (Ισπανία), «Fluxys» (Βέλγιο) και «Nederlandse Gasunie» (Ολλανδία), το κοινοπρακτικό σχήμα της ρουμανικής «Transgaz και της γαλλικής «GRTgas», η επίσης ισπανική «Regasificadora del Noroeste», που ειδικεύεται στη μεταφορά φυσικού αερίου, η βρετανική «Integrated Utility Services» (INTUS) και η «Powerglobe» με έδρα το Κατάρ. Σε αυτό το στάδιο θα γίνει η αξιολόγηση των συμμετοχών σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση του 66% της επιχείρησης είχε αναδείξει «νικήτρια» την αζέρικη κρατική εταιρεία «Socar», η οποία πρόσφερε περί τα 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ έπειτα από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απαίτησε τη μείωση του μετοχικού ποσοστού των Αζέρων κάτω του 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για «παιχνίδι» των υποψήφιων αγοραστών ώστε να πέσουν οι προσφορές, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΣΦΑ, είχε θέσει το τίμημα του προηγούμενου διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ως «βάση εκκίνησης» και για τη νέα διαδικασία, με δεδομένες και τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει ο ΔΕΣΦΑ, αλλά κυρίως τη θέση του εγχώριου δικτύου και τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή παράλληλα με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ, που καθιστούν την επιχείρηση πραγματικό «φιλέτο» για τους ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι «Snam», «Enagas Internacional» και «Fluxys» είναι μέτοχοι και στον ΤΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ