Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Διεργασίες ανασύνθεσης με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στο χώρο της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, ενόψει των διαδικασιών του φθινοπώρου για τη συγκρότηση ενιαίου σχήματος, και πάντα στο γενικότερο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με γνώμονα την ανάγκη του κεφαλαίου για απρόσκοπτη εναλλαγή στην αστική διαχείριση και για εξασφάλιση της απαραίτητης σταθερότητας που έχει ανάγκη η ανάκαμψή του.

Την προεδρία του νέου φορέα έκανε γνωστό ότι θα διεκδικήσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μέχρι στιγμής η δεύτερη υποψηφιότητα πέραν αυτής της Φώφης Γεννηματά. Για τις προθέσεις του ο Γ. Καμίνης ενημέρωσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και άλλα ηγετικά στελέχη του, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά για την εκλογή αρχηγού με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου της «κεντροαριστεράς», ενώ έγινε γνωστό ότι μετά τις 20 Αυγούστου θα συναντηθούν για να συνεχίσουν τη συζήτηση.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της στα «Νέα» ανέφερε: «Ο κύβος ερρίφθη. Ο δρόμος για τη συγκρότηση της νέας μεγάλης παράταξης είναι ανοιχτός. Ολοι όσοι ανήκουν σε αυτό το χώρο οφείλουν να ανταποκριθούν. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης, οι εξελίξεις τρέχουν, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις».

Από την πλευρά του Ποταμιού δεν υπήρξε κάποια αντίδραση, εντούτοις ο βουλευτής του Π. Βλάχος χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι «μεγαλώνει το εύρος αναφοράς της διαδικασίας, την πολιτικοποιεί και την κάνει να αφορά περισσότερες κοινωνικές ομάδες και στρώματα, όχι μόνο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ».

Σαν απόπειρα έμμεσης παρέμβασης στις διεργασίες ερμηνεύτηκε και το εκτενέστατο άρθρο του Κώστα Λαλιώτη στο «thecaller.gr», με το οποίο υπερασπίζεται τον Ανδ. Παπανδρέου, τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ερμηνείες στον Τύπο, ο Κ. Λαλιώτης επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να απαντήσει, επικρίνοντάς την, στην προσπάθεια κύκλων του σημερινού ΠΑΣΟΚ για προσέγγιση με τη ΝΔ.

Ο Γιώργος Φλωρίδης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν της «Ωρας Αποφάσεων», σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζει ότι στην επόμενη μέρα του κεφαλαίου το δίλημμα δεν θα είναι «αν θα έχουμε κεντροδεξιά, κεντροαριστερή ή οικουμενική κυβέρνηση», αλλά «αν θα έχουμε κυβερνητική βούληση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και υποδεικνύει τη συγκρότηση του «ενδιάμεσου πολιτικού χώρου» ως «αυθεντική μεταρρυθμιστική οντότητα» που «θα αφήσει πίσω της τα παρωχημένα ιδεολογήματα της κεντροαριστεράς, που την καθιστούν ουραγό της εξίσου παρωχημένης αριστεράς αλλά και τα ξεπερασμένα σοσιαλδημοκρατικά εργαλεία».

Στις σχετικές διεργασίες, με γνώμονα την επιδίωξη να διατηρήσει τα «σκήπτρα» στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία και να διαμορφώσει τις αναγκαίες συμμαχίες για το μέλλον, παρεμβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον διευθυντή της κοινοβουλευτικής του ομάδας Κώστα Ζαχαριάδη να γράφει («Real») υπέρ της ανάγκης έναρξης των διεργασιών «για την αναζήτηση κοινών τόπων σε ολόκληρο το μέτωπο του ευρύτατου προοδευτικού χώρου, σε όλους όσοι δεν θεωρούν ως λύση για τη χώρα την παλινόρθωση μιας ακραίας συντηρητικής, νεοφιλελεύθερης ...Νέας Δημοκρατίας». Υποστηρίζει την αναζήτηση συναινετικών λύσεων που μπορούν «να καταλήξουν ή και όχι σε κοινές προτάσεις για κυβερνητικές εκλογικές ή και πολιτικές συμμαχίες», καθώς «η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει περάσει». Μέχρι τις επόμενες εκλογές, γράφει, «θα πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως νέες συμμαχίες (...) και στο χώρο της αυτοδιοίκησης και στους συνδικαλιστικούς φορείς (...) οι προσεχείς εκλογικές μάχες είναι μια ευκαιρία για "από τα κάτω" ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, για νέες διαχωριστικές γραμμές στον άξονα πρόοδος - συντήρηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ