Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στα «γεμάτα» η Μέρκελ για την υπεράσπιση της δικής της διαχείρισης

Με αναφορές στο προεκλογικό πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και τονίζοντας την ανάγκη του γερμανικού κεφαλαίου για ισχυρή ΕΕ, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ξεκίνησε το Σάββατο στο Ντόρτμουντ τον προεκλογικό της αγώνα, για τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη.

Αναφερόμενη σε οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα η Μέρκελ σημείωσε ότι στο διάστημα της 12χρονης θητείας της ως καγκελαρίου επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας, τη στιγμή που αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην κατακόρυφη άνοδο της ημιαπασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας. Παραδέχτηκε ότι σε αυτή την «επιτυχία» συνέβαλε το νομικό πλαίσιο, «που όμως δεν είναι τέλειο», όπως είπε, και σημείωσε ότι «ένα από τα αρνητικά φαινόμενα των μεταρρυθμίσεων είναι ότι δεν λειτουργούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι να αμείβονται με μισθούς πείνας.

Για τις συντάξεις, η Αγκ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από δέκα χρόνια με τους Σοσιαλδημοκράτες και η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από το 2030. Πάντως και οι Σοσιαλδημοκράτες στο προεκλογικό τους πρόγραμμα για το μόνο που δεσμεύονται είναι το «πάγωμα» των συντάξεων και η διατήρηση του ορίου των 67.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εντείνουν την πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης και της προσφυγιάς σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου της χώρας, προσπαθώντας παράλληλα να εμφανίσουν προεκλογικά μια δήθεν «φιλομεταναστευτική» στάση, απαντώντας στους «αντιπάλους» τους και σημερινούς εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό, Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Μετά από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον ύπατο αρμοστή για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών, Φιλίπο Γκράντι, και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Γουίλιαμ Λάσι Σουίνγκ, η Αγκ. Μέρκελ υποστήριξε την πρόταση η Ευρώπη να αναλάβει περισσότερους πρόσφυγες και ο αριθμός των φιλοξενούμενων να διπλασιαστεί στις 40.000 σε όλη την ΕΕ. Στο πλαίσιο του «προγράμματος επανεγκατάστασης» των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη - μέλη είχαν υποχρεωθεί να δημιουργήσουν 20.000 θέσεις για πρόσφυγες από τη Συρία. Αυτό αντιστοιχούσε σε 1.600 ανθρώπους για τη Γερμανία.

Σχετικά με το διπλασιασμό του αριθμού, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα αναλάβει το κομμάτι που της αναλογεί με την προϋπόθεση να ελεγχθεί καλύτερα η «παράνομη» μετανάστευση. Η Γερμανία, η οποία έχει έλλειψη εργατικών χεριών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται κατά καιρούς αλλά και με τις συστάσεις των μεγαλοεργοδοτών, ενδιαφέρεται για τη «μόνιμη» μετανάστευση, δηλαδή να ανοιγοκλείνει την «κάνουλα» για την εισαγωγή εργατικών χεριών ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των επιχειρηματικών της ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ