Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα

Κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών και κινεζικών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χάλυβα, ένα ζήτημα που αποτελεί σημείο έντονης διαμάχης και απασχόλησε ιδιαίτερα τους ηγέτες του G20 στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Αμβούργο. Η ΕΕ πολλές φορές είχε προειδοποιήσει την Κίνα για την πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητά της στο χάλυβα (σ.σ. η δυνατότητα να παράγει και να εμπορεύεται χάλυβα σε πολύ χαμηλό κόστος λόγω κρατικών επιδοτήσεων) και είχε απειλήσει με κυρώσεις.

Ετσι, η ΕΕ επέβαλε προσωρινούς δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές κινεζικού χάλυβα στο όνομα της «προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό». Οι εισαγωγικοί δασμοί κυμαίνονται από 17,2% έως και 28,5% και αφορούν κινεζικούς χάλυβες με αντοχή στη διάβρωση. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε μετά από καταγγελία από την ένωση χαλυβουργικών εταιρειών «Eurofer», της οποίας μέλη είναι οι «ArcelorMittal», «ThyssenKrupp» και «Tata Steel Europe».

Οι εισαγωγές κινεζικών επικαλυμμένων, ανθεκτικών στη διάβρωση χάλυβα, έχουν αυξηθεί κατά 45% φέτος και αποτελούν το 51% των συνολικών εισαγωγών του προϊόντος της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η επενδυτική τράπεζα Jefferies. Οι εισαγωγικοί δασμοί της ΕΕ θα επηρεάσουν τον όμιλο «Hesteel», τον όμιλο «Shougang», τον όμιλο «Shagang» και αρκετές άλλες εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ