Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκοτεινός κόσμος

Στα τρία σου χρόνια σφάλισες για πάντα τα μάτια σου, Ντέιβιντ, εκεί στην καταστροφή του Μανχάταν. Εσβησες, άτυχε μικρούλη, κάτω από τα ερείπια των διδύμων πύργων και τράβηξες για την Αχερουσία λίμνη και τους σκοτεινούς λειμώνες του Κάτω Κόσμου. Εκεί που λείπει η ζεστή αγκαλιά της μάνας, το στοργικό χάδι του πατέρα, το χαμόγελο του αδελφού.

Σ' αυτό το θαμπό και μελαγχολικό βασίλειο του Αδη που έφτασες, μικρούλη μου, οι δικοί σου, που σε ανάθρεψαν και σε καμάρωναν, θα αποτελούν πλέον μια ξεθωριασμένη ανάμνηση, αλλά μη θλίβεσαι. Αλλες συντροφιές θα αποκτήσεις σιγά σιγά εδώ, γιατί φυσικά μόνος δεν είσαι στη χώρα των σκιών. Να, μόλις τα ματάκια σου συνηθίσουν στο σκοτάδι και μόλις μάθεις να σεργιανίζεις στα μονοπάτια που διακλαδίζονται γύρω σου, θα δεις που θα συναντήσεις αμέτρητους συνομηλίκους σου, που είχαν την ίδια τραγική μοίρα με τη δική σου, σε διάφορες γωνιές της Γης. Εδώ, μικρέ Ντέιβιντ, θα βρεις σύντομα τον Γκόραν, ένα αγοράκι από τη Γιουγκοσλαβία, δυο χρόνια μόνο μεγαλύτερο από σένα. Θα τον γνωρίσεις, όταν δεις πως και τα δυο ματάκια του είναι άσπρα, κατεστραμμένα εντελώς από τα θραύσματα μιας βόμβας που έριξαν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ δίπλα στο σπίτι του. Με χαμένο το φως του το παιδί πάλεψε μια βδομάδα στο νοσοκομείο, αλλά τελικά έχασε τη ζωή του και ήρθε εδώ που είσαι τώρα κι εσύ...

Δίπλα στο μικρό Γκόραν θα βρεις σίγουρα Ντέιβιντ και ένα εφτάχρονο κοριτσάκι από το Ιράκ, που δε θυμάμαι το όνομά του. Είναι αδύναμο σαν άχυρο και χλωμό σαν κερί. Πέθανε πριν ένα χρόνο σε ένα νοσοκομείο της Βαγδάτης, χτυπημένο από τη ραδιενέργεια των βομβών που εξαπολύουν συνεχώς εκεί οι συμπατριώτες σου και οι συνεργοί τους Βρετανοί. Στο ξόδι της μικρούλας η μητέρα της ξερίζωνε τα μαλλιά της και ο θρήνος της αντιλαλούσε σαν κατάρα για τους «πολιτισμένους» τρομοκράτες της Δύσης. Ηταν το τρίτο της παιδί που έθαβε η άμοιρη μέσα σε 18 μήνες. Ηταν το τρίτο παιδί που έχανε από τη δολοφονική μανία των αισχρών κυριάρχων της Γης.

Εκεί στους σκοτεινούς λειμώνες της ανυπαρξίας που είσαι, μικρέ μου, θα δεις ακόμη και τα παιδιά της Ιντιφάντα. Θα τα γνωρίσεις γιατί όλα θα κρατούν στα χέρια τους μια σφεντόνα. Μ' αυτή που πολεμούν χρόνια τώρα να αποκτήσουν μια πατρίδα και οι ιμπεριαλιστές τα θερίζουν, δίχως οίκτο, εκεί στα χώματα της Παλαιστίνης. Ας μην πολυλογώ όμως, αγόρι μου. Ας σ' αφήσω να γνωρίσεις σιγά σιγά όλους τους συνομηλίκους σου που έχουν εξοντωθεί κατά διαστήματα από τις βόμβες, την πείνα, τις αρρώστιες και τις κακουχίες. Ας σ' αφήσω να γνωρίσεις μόνος σου όλες τις ...«παράπλευρες απώλειες» του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού και της «νέας τάξης».

Ολες εσείς οι ψυχούλες που έχετε μαζευτεί στον Κάτω Κόσμο, Ντέιβιντ, θύματα είσαστε της τριπλής συμφοράς που ανέφερα προ ολίγου. Για να διευρύνουν, δηλαδή, τα κέρδη τους και την κυριαρχία τους οι αφέντες της υφηλίου, χτυπούν σαν κοινοί τρομοκράτες παντού. Και φυσικά σπέρνουν έτσι και το σπόρο της εκδίκησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αίματος. Αυτόν τον κύκλο που, με πρόσχημα το δικό σου θάνατο, θέλουν να διαιωνίσουν τώρα οι συμπατριώτες σου και οι Ευρωπαίοι κολαούζοι τους, γιατί εξυπηρετεί τα άνομα στρατηγικά τους σχέδια. Κι αν δεν ξεσηκωθούν οι λαοί να εμποδίσουν αυτή την «ιερή» δήθεν εκστρατεία που ετοιμάζουν οι επικυρίαρχοι, τότε σίγουρα αμέτρητα κι άλλα παιδιά θα οδεύσουν στο θάνατο και θα αποτελέσουν τα νέα αθώα θύματα του ιμπεριαλισμού και της «νέας τάξης».


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ