Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Νεκρός ηλεκτρολόγος στο ορυχείο

Νέο τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε στις 5 το πρωί χτες στο ορυχείο του Βόρειου Τομέα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, με θύμα τον 35χρονο ηλεκτρολόγο Απόστολο Ρητάκα και τραυματισμένο τον επίσης ηλεκτρολόγο Γιώργο Τσαχουρίδη. Αιτία και αυτού του θανατηφόρου ατυχήματος, όπως δήλωναν χτες συνδικαλιστές της Πτολεμαΐδας, είναι η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας που εφαρμόζει η εταιρία και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, οι δύο ηλεκτρολόγοι πήραν εντολή από την τεχνική διεύθυνση του ορυχείου να πάνε με όχημα σε κάποιο σημείο του ορυχείου να διορθώσουν μία βλάβη, απ' αυτές που στη γλώσσα του προσωπικού ονομάζονται «ανωμαλίες». Μετά από 2 ώρες περίπου, στις 5 το πρωί, και ενώ η «ανωμαλία» είχε αποκατασταθεί, πήραν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους. Ενώ ο ένας από τους δύο ηλεκτρολόγους που οδηγούσε το αυτοκίνητο της εταιρίας μανουβράριζε, για να πάρει το δρόμο του γυρισμού, μέσα στη σκοτεινιά το όχημα κατέπεσε σε λάκκο 5 μέτρων, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός εργαζόμενου και το σοβαρό τραυματισμό του άλλου.

Οπως τονίζουν συνδικαλιστές της εταιρίας, η νυχτερινή επίσκεψη τεχνιτών στο ορυχείο πρέπει να γίνεται με ειδικό όχημα (UNIMAK) με δικό του οδηγό που γνωρίζει το έδαφος, που να διαθέτει φώτα στο πίσω μέρος του. Η διεύθυνση του ορυχείου αντί να διαθέσει στους δύο ηλεκτρολόγους το ειδικό αυτό όχημα, τους διέταξε να πάνε με ένα κοινό αυτοκίνητο και να το οδηγήσουν οι ίδιοι. Επίσης ο τεράστιος λάκκος, που σ' αυτόν κατέπεσε το αυτοκίνητο, δεν είχε καμία προστατευτική περίφραξη.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΔΕΗ είναι ανάστατοι από το νέο αυτό ατύχημα και εκφράζουν την άποψη ότι αν δεν ξεσηκωθεί όλο το προσωπικό και απαιτήσει την τήρηση μέτρων ασφαλείας και επάρκεια προσωπικού, με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας που θα ακολουθήσει, θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα στο βωμό του κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ