Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Θα μας δώσουν και οι Γάλλοι τα... φώτα τους

Διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας υπογράφηκε χτες από την υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου και τον Γάλλο ομόλογό της για θέματα Δημόσιας Διοίκησης Μ. Σαπίν. Η συμφωνία έχει ως σκοπό τη διμερή συνεργασία στον τομέα του «εκσυγχρονισμού» και της «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας» της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών προς την ίδια κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα βέβαια, στόχος της συνεργασίας είναι η συντονισμένη, σε διμερές αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα για την εισαγωγή στη λειτουργία του ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Επιπλέον, επιδιώκεται και η εξαγωγή αυτών των συνταγών σε τρίτες χώρες.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι δύο υπουργοί, κάθε άλλο παρά έκρυψαν τις προθέσεις τους. «Υπογράψαμε - είπε η Β. Παπανδρέου - μια κοινή συμφωνία για διμερή συνεργασία μεταξύ της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης για ανταλλαγή εμπειριών αλλά και για κοινά προγράμματα και προς τρίτες χώρες, όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων αλλά πιθανόν και οι χώρες της Μεσογείου». Στο ίδιο πνεύμα ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για τη διοικητική μεταρρύθμιση στις δύο χώρες, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, οι περιβόητοι δείκτες αποτελεσματικότητας. Επίσης, σημείωσε ως αναγκαιότητα την τακτική συνεργασία όλων των αρμοδίων, για θέματα δημόσιας διοίκησης, υπουργών της ΕΕ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι δύο υπουργοί χτες το πρωί μίλησαν σε ημερίδα που οργάνωσε η ελληνική πλευρά στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, όπου ανέπτυξαν πλευρές της ελληνικής και της γαλλικής εμπειρίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ