Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Στα 24 τα κρούσματα μόλυνσης

Τα 24 έφτασαν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, από την αρχή της περιόδου 2017 μέχρι τις 16/8/2017, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το σύνολο των διαγνωσμένων κρουσμάτων τα δεκαέξι (16) παρουσίασαν πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Αργολίδας (δήμοι Αργους - Μυκηναίων, Ναυπλιέων) ενώ μια μόλυνση από τον ιό καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή της Αρκαδίας (δήμος Βόρειας Κυνουρίας). Υπενθυμίζεται ότι δύο ηλικιωμένοι, ένας 76χρονος και μια 90χρονη, και οι δύο από την περιοχή της Αργολίδας, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό το προηγούμενο διάστημα. Οσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση των ασθενών, στις 16/8 νοσηλεύονταν πέντε (5) συνολικά περιστατικά, τα δύο (2) σε ΜΕΘ και τα τρία (3) εκτός ΜΕΘ.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών), καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιός επανεμφανίστηκε τη φετινή χρονιά, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κ.λπ., καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ