Κυριακή 20 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Αφόρητες συνθήκες δουλειάς σε διαλογητήρια και κονσερβοποιεία

Την ανάγκη να οργανωθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα αναδεικνύουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το κλαδικό Σωματείο Διαλογής και Ψύξης

Στα συσκευαστήρια λαχανικών και φρούτων όλης της χώρας, το προϊόν της μεταποίησης μπορεί να αλλάζει, όχι όμως και η εντατικοποίηση της δουλειάς, που είναι κοινή σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου
Στα συσκευαστήρια λαχανικών και φρούτων όλης της χώρας, το προϊόν της μεταποίησης μπορεί να αλλάζει, όχι όμως και η εντατικοποίηση της δουλειάς, που είναι κοινή σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου
Στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στη Θεσσαλία, έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν 26 επιχειρήσεις μεταποίησης (12 στην Πέλλα, 8 στην Ημαθία, 5 στη Θεσσαλία και 1 στη Θεσσαλονίκη) και περίπου 100 επιχειρήσεις συσκευασίας, διαλογητήρια, από τα οποία τα 58 στην Ημαθία (τα 8 «συνεταιριστικά»), τα 40 στην Πέλλα (τα 10 «συνεταιριστικά») και 4-5 στην Κοζάνη (τα 3 «συνεταιριστικά»).

Σε αυτές τις επιχειρήσεις, που συγκεντρώνονται κυρίως σε Βέροια, Αλεξάνδρεια, Εδεσσα και Γιαννιτσά, απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους εποχιακοί, σε άθλιες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς (586 ευρώ και 511 ευρώ). Στα διαλογητήρια οι εργαζόμενοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο, στα κονσερβοποιεία με υψηλές θερμοκρασίες, σε καύσωνα διαρκείας. Διαπιστώνονται λιποθυμίες από τη ζέστη, εργατικά «ατυχήματα» που δεν δηλώνονται από τους εργαζόμενους, υπό το φόβο της απόλυσης.

Η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», κυρίως για το τεχνικό προσωπικό (οδηγούς κλαρκ, συντηρητές, ηλεκτρολόγους κ.ά.) που εργάζεται 12ωρα. Δεν προσλαμβάνουν δεύτερες και τρίτες βάρδιες και οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα, αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες. Η δουλειά πολλές φορές είναι ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη, ενώ είναι κανόνας οι καθυστερήσεις πληρωμών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα.

Γραμμή παραγωγής σε διαλογητήριο της Ημαθίας
Γραμμή παραγωγής σε διαλογητήριο της Ημαθίας
Εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και επιβάλλουν απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς. Οι νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, ανάβουν το «πράσινο φως» στους εργοδότες, τους κάνουν ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στους εργαζόμενους, κυρίως σε γυναίκες και νέους, που εργάζονται εποχιακά τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού, πριν επιστρέψουν ξανά στην ανεργία. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δεν συμπληρώνουν καν τις προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς με το ζόρι προφταίνουν να κάνουν 40 μεροκάματα.

Νομοθετικές ρυθμίσεις ...κατά παραγγελία

Ακόμα όμως και σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση δεν χάνει τον ...οίστρο της όταν πρόκειται να στηρίξει την εργοδοσία. Ετσι, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Ν. 4461/2017, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ να εργαστούν την περίοδο του καλοκαιριού σε κονσερβοποιίες και να πραγματοποιήσουν έως και 70 ημερομίσθια χωρίς να χάσουν τα πενιχρά δικαιώματα ως εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό. Μπορούν επίσης να απασχολούν ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, χωρίς να τους αποδίδουν τα ένσημα.

Η «παραχώρηση» αυτή της κυβέρνησης δεν προέκυψε βέβαια από την ευαισθησία της για τους ανέργους, ιδιαίτερα τους μακροχρόνια, αλλά ύστερα από αίτημα των ίδιων των μεγαλοεργοδοτών και συγκεκριμένα της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Ο λόγος ήταν ότι την περίοδο της αιχμής, οι βιομήχανοι δυσκολεύονταν να βρουν εργατικά χέρια από τη μεγάλη δεξαμενή των ανέργων για δουλειά λίγων μηνών, καθώς αυτό σήμαινε την απώλεια ακόμα και αυτών των πενιχρών παροχών που συνεπάγεται η κάρτα του ΟΑΕΔ. Ετσι, η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία μάλιστα ανέλαβαν να διαφημίσουν οι ίδιοι οι εργοδότες στους ανέργους της περιοχής, καλώντας τους να προσφέρουν εποχική εργασία.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της τον περασμένο Απρίλη, η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας ενημέρωνε: «Είναι γνωστή η μεγάλη ζήτηση για εποχιακούς εργαζόμενους, τόσο από τις κονσερβοποιίες όσο και από άλλες δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα πολλοί ενδιαφερόμενοι επιθυμούσαν να εργαστούν την περίοδο του καλοκαιριού. Δυστυχώς, όμως, αυτό ήταν αδύνατο γιατί με την εποχιακή αυτή εργασία έχαναν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένων ανέργων. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με μια πολύ σημαντική διάταξη που περιλαμβάνεται στο Ν. 4461/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή».

Να αναπτυχθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το κλαδικό Σωματείο Διαλογής και Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας και Περιφέρειας, με καθημερινές περιοδείες στους χώρους εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη βαρβαρότητα, να μην δεχτούν να δουλεύουν για ψίχουλα, να μην αποδεχθούν αυτό το απάνθρωπο γενικευμένο μοντέλο εργασίας που προωθείται στην ΕΕ και την Ελλάδα. Να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία και να παλέψουν για ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, για μέτρα Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας, για επίδομα ανεργίας.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Διάκογλου, πρόεδρος του Σωματείου Διαλογής και Ψύξης, ανέφερε ότι έγκαιρα από την αρχή της περιόδου, το Σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας έκανε παρέμβαση στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, επισημαίνοντας τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς που οδηγούν σε λιποθυμίες και εργατικά «ατυχήματα» και ζήτησε να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι. Κατήγγειλε την εργοδοτική τρομοκρατία, καθώς, όπως είπε, όταν εργαζόμενοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν η απάντηση είναι έτοιμη: «Στην ουρά περιμένουν άλλοι να πάρουν τη θέση σου».

Και πρόσθεσε: «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να πιστέψουν στη δύναμή τους. Να απομονώσουν όσους συνδικαλιστές εμφανίζονται σαν "φίλοι" των εργαζομένων, αλλά στην πραγματικότητα είναι "κολλητοί" των εργοδοτών. Οργανωμένα να αντισταθούν στην επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων. Να έρθουν σε επαφή, να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο του κλάδου μας, να στήσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε εργοστάσιο».

Το πλαίσιο πάλης

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Ολα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κλιματιστικά - ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας, να αυξηθούν τα διαλείμματα.
  • Να μην «κουκουλώνονται» τα εργατικά «ατυχήματα». Να δηλώνονται, να αποδίδονται ευθύνες. Να διασφαλίζονται τα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Σε πόλεις και χωριά με συγκεντρωμένες επιχειρήσεις, οι μονάδες Υγείας να στελεχωθούν με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό για άμεση παρέμβαση, πρώτες βοήθειες, ασφαλή διακομιδή σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.
  • Ανθρώπινα ωράρια (8ωρο - πενθήμερο, 40ωρο) με αξιοπρεπείς μισθούς, εξόφληση δεδουλευμένων, υπερωριών, δώρων και επιδομάτων.
  • Ενταξη στο Ταμείο Ανεργίας με 80 ημερομίσθια, χωρίς να αφαιρούνται οι τελευταίοι 2 μήνες, αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας, αναγνώριση αυτού του διαστήματος ως συντάξιμου χρόνου.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι, ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προσλαμβάνει εργαζόμενους με ασφάλιση ΟΓΑ, ενώ πρόκειται για εξαρτημένη εργασία.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, αντίστοιχα στα 55 και 50 στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων: Να μην κοπεί ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε κανένα σπίτι απλήρωτου - ανέργου. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο, καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμός στα σπίτια των ανέργων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ