Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέος γύρος στην ένταση που αντανακλά περίπλοκες αντιθέσεις

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, στην οποία καθρεφτίζονται περίπλοκες αντιθέσεις αλλά και αλληλεξαρτήσεις, με αφορμή νέο κάλεσμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους Τούρκους της Γερμανίας να δώσουν ένα «χαστούκι» σε Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινους στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές (24 Σεπτέμβρη).

Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε πάλι από τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα κόμματα «που είναι εχθροί της Τουρκίας» και να στηρίξουν «εκείνους που είναι καλοπροαίρετοι με την Τουρκία» κι ας «πρόκειται για μικρά κόμματα», ενώ ενδεικτικά πρόσθεσε: «Λίγο μας ενδιαφέρει εάν η Γερμανία μας ανοίξει τις πόρτες της. Εχουμε αρκετές πόρτες».

«Δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους παρεμβάσεις», ήταν η απάντηση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας», είχε γράψει στο Twitter. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (στέλεχος του SPD), χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ασυνήθιστη ανάμειξη» στις υποθέσεις της Γερμανίας, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχει χάσει κάθε μέτρο».

Παρέμβαση έκανε και ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας και υποψήφιος καγκελάριος με το Λαϊκό Κόμμα, Σεμπάστιαν Κουρτς, που σημείωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία. Καταδικάζω τη συνεχή ανάμειξη του Ερντογάν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

«Τροφή» στην κόντρα των δυο κρατών έδωσε και η σύλληψη του Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί (γνωστού για τριλογία με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων) το Σάββατο στη Γρανάδα της Ισπανίας, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Ιντερπόλ, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας. Την Κυριακή ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, «υπό τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη» μέχρι να υποβάλει η Αγκυρα επίσημο αίτημα για την έκδοσή του στην Τουρκία. Η Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, διατύπωσε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση και πρόσθεσε για την Τουρκία: «Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια «γαργάρα» της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις (2021-10-19 00:00:00.0)
«Τριμερής» συνάντηση που φωτογραφίζει τις εντατικές διαπραγματεύσεις (2020-07-15 00:00:00.0)
Μιλά για «νέα εποχή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις (2018-09-25 00:00:00.0)
Συνέχεια στις «αντεγκλήσεις» Γερμανίας - Τουρκίας (2017-06-30 00:00:00.0)
Παραμένει τεταμένο το κλίμα (2017-03-18 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο (2013-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ