Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ
Προειδοποιήσεις για την παραγωγή ρομποτικών όπλων

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και συχνότερη η χρήση ρομπότ σε πολεμικές επιχειρήσεις, όπως αυτό το κατασκεύασμα της εσθονικής εταιρείας «Milrem»
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και συχνότερη η χρήση ρομπότ σε πολεμικές επιχειρήσεις, όπως αυτό το κατασκεύασμα της εσθονικής εταιρείας «Milrem»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Παρέμβαση στην προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης της παραγωγής ρομπότ - «δολοφόνων» διεθνώς έκαναν με δημόσια επιστολή τους πάνω από 100 επιστήμονες, ειδικοί σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης και διευθύνοντες σύμβουλοι μονοπωλίων τεχνολογίας, όπως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας «Tesla» και «SpaceX», Ελον Μασκ, που άδραξε και αυτήν την ευκαιρία για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα στο πλαίσιο του οξυμένου μονοπωλιακού ανταγωνισμού.

Προειδοποιώντας για μία «τρίτη πολεμική επανάσταση», ειδικοί επιστήμονες και διευθυντές μονοπωλίων υποστήριξαν ότι η ανάπτυξη «αυτόνομης θανατηφόρας τεχνολογίας» θα μπορούσε να αποτελέσει το «κουτί της Πανδώρας». Ζήτησαν από τον ΟΗΕ την απαγόρευση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαχείριση όπλων, τονίζοντας ότι εάν αναπτυχθούν «θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' ό,τι έχει δει μέχρι τώρα ο κόσμος και σε χρονικά πλαίσια ταχύτερα απ' ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι».

Προειδοποιούν ακόμη ότι «δεν απομένει πολύς χρόνος για δράση» και απαιτούν να περιληφθεί στον κατάλογο απαγόρευσης όπλων βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW) αυτό που περιγράφουν ως «ανήθικη τεχνολογία». Πρόκειται για απογείωση της υποκρισίας, αφού στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν «ζυγαριές» ηθικής, ενώ σε ό,τι αφορά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της τεχνικής, κανένα όριο δεν μπορεί να μπει στη χρήση τους για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων. Αυτό απέδειξε και στο παρελθόν η ενσωμάτωση σοβαρών επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας στη στρατιωτική τεχνολογία.

Η απαγόρευση της ανάπτυξης της πολεμικής ρομποτικής τεχνολογίας είχε συζητηθεί και παλιότερα από επιτροπές του ΟΗΕ, ενώ το 2015 υπήρξε ανάλογη «έκκληση» από 1.000 ειδικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, επιστήμονες και ερευνητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ