Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σωπαίνουμε για να μη χάσουμε τη δουλιά

«Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην ανησυχεί για τα ένσημα» λέει ο Εσαέτε Ντερέντε, πρόεδρος της Αιθιοπικής Κοινότητας

Ο Εσαέτε Ντερέντε, πρόεδρος της Αιθιοπικής Κοινότητας
Ο Εσαέτε Ντερέντε, πρόεδρος της Αιθιοπικής Κοινότητας
Οι Αφρικανοί δείχνουν να 'ναι αυτοί που «απολαμβάνουν» τη μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή στη χώρα μας. Αυτό δεν το επιβεβαιώνει μόνο ο Αιθίοπας Εσαέτε Ντερέντε, με τον οποίο μιλήσαμε για τις ανάγκες αυτού του ρεπορτάζ. Το επιβεβαιώνουν και παλιότερες συνεντεύξεις μας με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες της μαύρης ηπείρου. Ωστόσο, κι εδώ τα προβλήματα δεν είναι λιγότερα...

Ο Εσαέτε είναι πρόεδρος της Αιθιοπικής Κοινότητας Ελλάδας και εκπροσωπεί περίπου 3.000 συμπατριώτες του, που βρίσκονται στην πατρίδα μας. Υπογραμμίζει πως σχεδόν όλοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά της νομιμοποίησής τους, ωστόσο «δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην ανησυχεί για τα ένσημα και πώς αυτά θα βρεθούν». Το χειρότερο απ' όλα, λέει, είναι ότι πολλοί αλλοδαποί εργάτες φοβούνται να ζητήσουν ένσημα απ' τους εργοδότες, γιατί φοβούνται πως θα χάσουν τις δουλιές τους. «Ετσι αναγκαστικά σωπαίνουν, αλλά αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά», λέει.

Ο Εσαέτε, που ζει 12 χρόνια στη χώρα μας, απευθύνεται ευθέως στην κυβέρνηση και ζητά δύο πράγματα: Πρώτον να ελέγξει αυστηρά τις εργοδοσίες, να δει πού τηρείται και πού παραβιάζεται ο νόμος. «Αλλιώς να αποσύρει αμέσως την προϋπόθεση των ενσήμων, γιατί στο τέλος κανένας μετανάστης δε θα κατορθώσει να μείνει στην Ελλάδα!». Το δεύτερο που ζητά είναι η κυβέρνηση να έχει επαφή και συνεργασία με τις κοινότητες των μεταναστών. «Είναι ανάγκη να γίνει αυτό, γιατί πάντα μαθαίνουμε τελευταίοι αυτά που πρώτα εμάς αφορούν. Ποτέ δε μας έχει ενημερώσει για κάποιες αποφάσεις της. Φτάνουμε να τρέχουμε σαν τρελοί, τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες ώρες. Το ότι τόσα χρόνια δε μας έχει προσεγγίσει η κυβέρνηση δείχνει και κάτι άλλο. Το ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να μας γνωρίσει, το ότι δεν την απασχολούν - παρότι διατυμπανίζει άλλα - ούτε οι ανάγκες μας, ούτε τα προβλήματά μας. Κάτι που φαίνεται άλλωστε κι απ' την καθημερινότητά μας», καταλήγει ο Εσαέτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ