Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Μάχες στο Τέτοβο, «μάχες» και στο Κοινοβούλιο...

ΣΚΟΠΙΑ και ΤΕΤΟΒΟ.--

Νέες μάχες ξέσπασαν στο Τέτοβο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μάχες για τις οποίες το ΝΑΤΟ κατηγόρησε ευθέως τον στρατό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενώ αντίθετα ο στρατός της χώρας απέδωσε σε προκλήσεις του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών. Το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωση εκπροσώπου του, έκανε λόγο για «σημαντική παραβίαση της εκεχειρίας από πλευράς του στρατού της ΠΓΔΜ». Η αστυνομία κι ο στρατός, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, επιτέθηκαν με εκτοξευτές χειροβομβίδων και «βαριά όπλα» κατά του αλβανικού χωριού Σέμσοβο το βράδυ της Κυριακής. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί προσωπικού του ΝΑΤΟ, ωστόσο μέλη του Εθνικοαπελευθερωτικού στρατού έκαναν λόγο για τραυματισμούς ενός 11χρονου αγοριού και ενός 40χρονου άνδρα - πληροφορίες που δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή. Ο Μαρκ Λέιτι, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ανέφερε πως «το σαφές συμπέρασμά μας είναι πως οι ανταλλαγές (πυρών) προκλήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις» της ΠΓΔΜ.

Τα κυβερνητικά ΜΜΕ, αντίθετα, μετέδωσαν ότι οι Αλβανοί επιτέθηκαν σε θέσεις της Αστυνομίας, πράγμα που ο ίδιος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ διέψευσε.

Δυτικοί διπλωμάτες έλεγαν ότι υπάρχουν «άγνωστα στοιχεία» εντός των δυνάμεων ασφαλείας, που «θα επιθυμούσαν» την κατάρρευση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» που έχει σπονσοράρει το ΝΑΤΟ στη χώρα. Ταυτόχρονα, στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ έλεγαν πως πρέπει να υπάρξει «μόνιμη προστατευτική παρουσία» για τους παρατηρητές της Δύσης, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση στα Σκόπια.

Οι Δυτικοί εξακολουθούν να «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στο Κοινοβούλιο. Χτες επρόκειτο να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για το θέμα της διενέργειας ή μη Δημοψηφίσματος επί των Συνταγματικών, θεσμικών και νομικών τροποποιήσεων που έχει προτείνει η Δύση. Αν η πρόταση περί δημοψηφίσματος περάσει, λένε --σε μια έμμεση απειλή-- οι Δυτικοί, «η ειρηνευτική διαδικασία θα μπορούσε να εκτροχιαστεί». Το σχέδιο προέβλεπε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο εντός 45 ημερών από τις 27 Αυγούστου, την ημερομηνία που ξεκίνησε η επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή».

Ο Μπάνκο Τσερβενκόφσκι απείλησε να αποσύρει το κόμμα του (Δημοκρατική Εναλλαγή) από την κυβέρνηση, αν η πρόταση για Δημοψήφισμα περάσει στο Κοινοβούλιο -- απαιτούνται γι' αυτό 61 ψήφοι. Ενώ ο Αρμπεν Τζαφέρι, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA), απειλούσε πως «εμείς οι Αλβανοί θα απαντήσουμε με ένα δικό μας δημοψήφισμα... θα έχουμε νέα αντιπαράθεση».

Απειλητικότερος όλων, βέβαια, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας: «Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της "Μακεδονίας" να εκπληρώσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας... Κατέστησα σαφές στον Αντοφ και στους άλλους ότι οι εκτοπισμένοι δε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ειρήνη και ασφάλεια, έως ότου η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει τελειώσει. Ετσι, αν οι βουλευτές κάνουν μακρές ομιλίες, θα κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους... Η ιδέα του δημοψηφίσματος φαίνεται να αιωρείται, για να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία, όχι για να την ενδυναμώσει. Αυτή δεν είναι μια δημοκρατική τροποποίηση. Αυτή είναι μια καταστροφική τροποποίηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ