Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κυβερνητικές ευθύνες για μια παραλίγο τραγωδία

Ο προχτεσινός σεισμός αποτελείωσε τα τραυματισμένα κτίρια, που παρέμεναν έτσι από τον προηγούμενο σεισμό πριν από ένα χρόνο...

Χωρίς ευτυχώς θύματα και τραυματισμένους, αλλά πολλές σοβαρές υλικές ζημιές ήταν το αποτέλεσμα του προχτεσινού σεισμού μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εγκέλαδος επισκέπτεται την ίδια ακριβώς περιοχή για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, καθώς πέρσι στις 26 Ιούλη είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ προκαλώντας σοβαρές ζημιές που όμως δεν αποκαταστάθηκαν, γεγονός που αναδεικνύει τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες για μια παρολίγο τραγωδία...

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα, έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ενώ έπληξε σοβαρότερα τα χωριά: Οιχαλία, Ζευγολατιό, Πολίχνη, Βασιλικό, Καλλιρρόη, Κεντρικό, Ανδανία, Λουτρό, Μερόπη, Μάντζανη και Μάλτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε 50 σπίτια από τα οποία μόνο τα 10 ήταν κατοικήσιμα.

Πολλοί κάτοικοι τις δύο τελευταίες νύχτες δεν κοιμήθηκαν στα σπίτια τους, αλλά στο ύπαιθρο, περιμένοντας την έμπρακτη βοήθεια του κράτους. Η δυσπιστία όμως των κατοίκων για την κυβερνητική αρωγή που υποσχέθηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Νάσος Αλευράς σε περιοδεία του με κυβερνητικό κλιμάκιο την ημέρα του σεισμού, είναι εξαιρετικά έντονη, καθώς μετά τον περσινό σεισμό η κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες της τούς άφησε αβοήθητους και χωρίς να τους δώσει οποιαδήποτε αποζημίωση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Ετσι πολλά από τα σπίτια που μετά τον περσινό σεισμό ήταν επισκευάσιμα, τώρα κατέστησαν κατεδαφιστέα... Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε την αποστολή λυομένων (υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 30) για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων οικογενειών της περιοχής.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους κλιμάκιο της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της Δημήτρη Τζαβάρα, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών και πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων, καθώς και της ταχείας χρηματικής τους ενίσχυσης. Υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη ανάληψης αγωνιστικών πρωτοβουλιών από την πλευρά των κατοίκων για την επίλυση των αιτημάτων τους.

Οι σεισμολόγοι, αν και κρατούν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις, θεωρούν τη μετασεισμική ακολουθία φυσιολογική, αλλά προειδοποιούν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν κτίρια που έχουν υποστεί ρωγμές, εξαιτίας της πιθανότητας κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Επίσης οι σεισμολόγοι αποκλείουν οποιαδήποτε συσχέτιση του προχτεσινού σεισμού με το μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας που σημειώθηκε το 1986.

Από χτες βρίσκεται εξάλλου στην περιοχή και καταγράφει τις ζημιές κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των καταγραφών αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ