Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Την Παρασκευή η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Αναμένεται να υιοθετηθούν μέτρα που, ουσιαστικά, θα θέτουν σε κατάσταση πολιορκίας τους λαούς των χωρών - μελών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ)

Οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συνέρχονται έκτακτα σε Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες για την εξέταση της «παγκόσμιας κατάστασης», μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ, ενώ αύριο Τετάρτη η Κομισιόν αποφασίζει τις προτάσεις περί αστυνομοκρατίας, που θα υιοθετηθούν την Πέμπτη από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, που συνήλθε το περασμένο Σάββατο αποφάσισε να προτείνει στην παγκόσμια συνέλευση πολιτικών αερομεταφορών στον Καναδά (24 Σεπτέμβρη) σειρά μέτρων για περαιτέρω έλεγχο, μεταξύ των οποίων την ψηφιακή αναγνώριση του πιλότου και το απαραβίαστο του πιλοτηρίου των αεροσκαφών.

Χτες, στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν αστυνομικοί και δικαστές από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία για έναν πρώτο συντονισμό των αντιτρομοκρατικών ενεργειών στις χώρες αυτές, όπου έχουν εξαπολυθεί ήδη μαζικές επιχειρήσεις συλλήψεων «υπόπτων», ενώ ο ευρωπαϊκός Τύπος διοχετεύει πληθώρα «διαρροών» για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΕ) στο Στρασβούργο και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η βελγική προεδρία της ΕΕ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ανταλλαγή πληροφοριών στην εισήγησή της, την ερχόμενη Πέμπτη, στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Την Τετάρτη αναμένονται οι επίσημες, συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν για τα μέτρα κατάστασης πολιορκίας στην ΕΕ. Η Κομισιόν στις προτάσεις της θα εξειδικεύσει τις εντολές της «κοινής δήλωσης» των 15 αρχηγών - κρατών και κυβερνήσεων (14 Σεπτέμβρη). Το σημαντικότερο είναι ο ορισμός από την Κομισιόν της έννοιας της «τρομοκρατίας», κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως άμεση συνέπεια των «ορισμών» δεν αποκλείεται και η κατάρτιση καταλόγου «υπόπτων» σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για το οποίο πιέζουν, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία. Παραμένει αδιευκρίνιστο, αν η λίστα «υπόπτων» θα συμπεριλαμβάνει τον ιρλανδικό ΙΡΑ και τη βασκική ΕΤΑ, ενώ δεν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ελληνική «17Ν».

Η Κομισιόν θα προτείνει πακέτο μέτρων και συγκεκριμένα τα εξής:

1) Επιτάχυνση της δημιουργίας «κοινού» ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου,

2) Υιοθέτηση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης,

3) Εναρμόνιση διαδικασιών έκδοσης σ' όλα τα κράτη - μέλη, και

4) Αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων.

Τα μέτρα αυτά θα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Η βελγική προεδρία ανακοίνωσε χτες επίσημα τη σύγκληση Εκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θ' αρχίσει την Παρασκευή το απόγευμα (18.00 ώρα τοπική), με τη συμμετοχή και των 15 Υπουργών Εξωτερικών. Η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει τις «εξελίξεις της διεθνούς κατάστασης» στα πλαίσια της «κοινής δήλωσης» των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, ο νέος Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς «ενημέρωσε» χτες τους ομολόγους του για την πορεία των αντιτρομοκρατικών ερευνών που δεν έχουν καταλήξει, αλλά εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ ενεργούν σε διμερή βάση, παρ' όλο που «θεωρητικά» έχουν εμπλέξει το ΝΑΤΟ (άρθρο 5), από το οποίο όμως δεν έχουν ζητήσει συνδρομή. Το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες προδιαθέτει για ξαφνική αμερικανική επιχείρηση, που δεν πρόκειται να προειδοποιήσει τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ και θα ανακοινωθεί (...) μέσω του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Υπάρχει και το προηγούμενο των βομβαρδισμών στο Κόσσοβο, την ώρα που οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ