Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαπιστώνουν «μεσοπρόθεσμα σύννεφα»

Τη γραμμή της προετοιμασίας του εδάφους για ενδεχόμενες συνέπειες ακολουθεί τώρα η κυβέρνηση

Οι «ρωγμές» στα σενάρια και τις αρχικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στη διεθνή και την ελληνική οικονομία ομολογούνται πλέον και από την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και παραγόντων προϊδεάζει τον ελληνικό λαό για τα χειρότερα. Ακόμη και το διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν «ευαγγέλιο» για τις κυβερνήσεις των κρατών της ΟΝΕ, τίθεται τώρα υπό επανεξέταση, από τη σκοπιά της λήψης ακόμα πιο αντιλαϊκών μέτρων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες πως «κατ' αρχήν, δε μας αφορά η όποια συζήτηση γίνεται γύρω από το θέμα αυτό, αλλά αντιλαμβάνεστε πως τα θέματα αυτά, επειδή φαίνεται πως θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για την επόμενη περίοδο θα τα παρακολουθήσουμε». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε χτες πως «υπάρχουν σύννεφα, μεσοπρόθεσμα», αναφέροντας ότι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή με την παρουσία των διοικητών των κεντρικών τραπεζών «θα γίνει γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης και θα διαγραφεί η παραπέρα πορεία». Είναι φανερό ότι όλες οι σταθερές και οι προσδοκίες των κυβερνώντων και της ΕΕ τίθενται πλέον στην κρησάρα των απειλούμενων αλυσιδωτών επιπτώσεων μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Τρίτης. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, οικονομικοί παράγοντες και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τους φόβους για το ενδεχόμενο συνεπειών στην ελληνική οικονομία. Ανάμεσα στις άλλες επιπτώσεις αναφέρουν ότι:

  • Το σημερινό κλίμα στη διεθνή οικονομική σκηνή δεν ενδείκνυται για συνεργασίες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Σαν «ανασταλτικό παράγοντα» θεωρούν και την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Σοφοκλέους. Η συγκυρία δεν ευνοεί τέτοιου είδους συμφωνίες, στις οποίες το μεγάλο κεφάλαιο είχε στηρίξει πολλές από τις προσδοκίες του.
  • Αμεσο πρόβλημα διαπιστώνεται για τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών. Σαφής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το βέβαιο είναι ότι οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα είχαν ήδη αλλάξει προς τα χειρότερα, αρκετούς μήνες πριν από τα χτυπήματα στις ΗΠΑ. Τα πρόσφατα γεγονότα λειτουργούν προσθετικά στη διαδικασία αυτή, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σαν τη μοναδική αιτιολογική βάση.
  • Στον ένα ή στον άλλο βαθμό ο προϋπολογισμός που κατάρτισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2002, ίσως να είναι και μοναδικός που κινδυνεύει να «πέσει έξω» πριν ακόμη έρθει στη Βουλή. Τα κρατικά έσοδα, όπως προϋπολογίστηκαν, βασίστηκαν στις εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ και είναι αβέβαια κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δαπάνες, οι οποίες, με τις σημερινές συνθήκες πάντα, αναγκαστικά θα αναθεωρηθούν, προς όφελος των νέων αναγκών και προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει στρέψει για τα καλά το αυτί της στις νέες οδηγίες που θα πάρει από τις Βρυξέλλες, ειδικά για τις πιθανότητες αναθεώρησης του «Προγράμματος Σταθερότητας». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει το λεγόμενο «εναλλακτικό σενάριο», το οποίο είναι ενσωματωμένο στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» και έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα πετσοκόψει κατά 5% τις ετήσιες επενδυτικές δαπάνες, προκειμένου, λένε, να πετύχουν με κάθε τρόπο πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς...

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που προοιωνίζεται χειροτέρευση της κατάστασης για την εργατική τάξη της χώρας η κυβέρνηση ελάχιστα έχει να ψελλίσει. Ο Παπαντωνίου το μόνο που βρήκε να πει χτες ήταν ότι «τώρα, γίνονται περισσότερα ορατά τα οφέλη από την έγκαιρη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη ασπίδα για τη χώρα μας στις επερχόμενες εξελίξεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ