Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Ελλάδα θ' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της...

Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με τις κατευθύνσεις των Αμερικανών υιοθετώντας πλήρως και αναπαράγοντας τις δηλώσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ περί πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Το πλαίσιο στο οποίο κινούνται κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι η Ελλάδα, χωρίς συζήτηση, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η «γραμμή» που τείνει να διαμορφωθεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ έχει καταστατικές υποχρεώσεις, οι οποίες μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5, πιθανότατα θα βαραίνουν ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Η Αθήνα θα εκπληρώσει στο ακέραιο και χωρίς συζήτηση τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ερωτηθείς εάν θα συγκληθεί Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για το Συμβούλιο που ζητούσαν παλιά τα κόμματα και τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μόλις συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής. Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων εκτός της χώρας, απάντησε ότι «το Σύνταγμα δίνει το πλαίσιο», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, τις θέσεις αυτές αναμένεται να αναπτύξει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που θα ξεκινήσει από σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Σήμερα το πρωί στις 11.30 θα συναντηθεί με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, θα προηγηθεί στις 10 π.μ. συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο. Ο κύκλος της ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί αύριο με την ενημέρωση του προέδρου της ΝΔ.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συζητήθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, που επίσημα είχε σαν αντικείμενο την προετοιμασία του ΚΥΣΕΑ που συνέρχεται στις 10 το πρωί της Πέμπτης με θέμα τη λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ) δηλαδή την πλήρη αναπροσαρμογή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αναπαράγοντας την αμερικάνικη φρασεολογία υποστήριξε ότι «η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και των λαών εντείνεται, εκφράζεται ολοένα και πιο ισχυρά για να δοθεί μια συλλογική απάντηση σ' αυτή τη στρατιωτικής μορφής και πολεμικού χαρακτήρα επιχείρηση ενάντια σε θεσμούς ενάντια σε χιλιάδες ανθρώπους, αθώους πολίτες, αλλά και ενάντια σε θεσμούς και ενάντια στην ελευθερία και τη δημοκρατία». Κληθείς ο υπουργός Αμυνας να σχολιάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα απασχολήσει εν καιρώ τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι χώρες προβληματίζονται για τον τρόπο που θα αντιδράσουν προκειμένου να μην καταπατηθούν οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ