Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για τον καπετάν Διαμαντή και τους εν ζωή μαχητές του ΔΣΕ

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Φόρο τιμής στον καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) και στους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας απέτισαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, εν ζωή μαχητές και απόγονοι μαχητών και μαχητριών, που το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου επισκέφθηκαν το μνημείο πάνω από το χωριό Μάρμαρα της δυτικής Φθιώτιδας, κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο θρυλικός καπετάνιος της επίλεκτης 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΟΒ Μακρακώμης του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης αποκαταστάθηκε η μαρμάρινη πλάκα του μνημείου, που για ακόμη μία φορά κατέστρεψαν θρασύδειλα φασιστοειδή. Μάλιστα, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν και ο ομιλητής της εκδήλωσης, έκανε γνωστή την απόφαση της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας για δημιουργία νέου μνημείου, αφιερωμένο στους μαχητές και τις μαχήτριες της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και στον καπετάν Διαμαντή, κοντά στο σημείο που βρίσκεται το τωρινό μνημείο.

Παράλληλα, στην ομιλία του, ο Κ. Μπασδέκης αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα που έδωσε η 2η Μεραρχία του ΔΣΕ, σε ολόκληρη σχεδόν την κεντρική Ελλάδα, στις θυσίες των μαχητών και των μαχητριών, αλλά και στην προσφορά των κατοίκων των ορεινών χωριών, μεταξύ των οποίων και αυτών της ορεινής δυτικής Φθιώτιδας, που τόσο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης όσο και κατά τη διάρκεια του ταξικού ένοπλου αγώνα, ρίχτηκαν από τους πρώτους στη μάχη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Ικανός ηγέτης, με ιδιαίτερες αρετές

Από τον ομιλητή έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στον θρυλικό καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου). Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν οι ηγετικές και πολεμικές του αρετές, που εκτιμήθηκαν ακόμη και από τους εχθρούς του. Κυρίως τονίστηκαν οι ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα του, που εκτός από έναν ικανό ηγέτη, φανέρωνε τον σύντροφο, τον πατέρα, τον αδερφό για τους μαχητές και τις μαχήτριες που βρίσκονταν κοντά του.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία δύο εν ζωή μαχητών του ΔΣΕ, του τελευταίου αντάρτη της Ρούμελης Νίκου Κουβαρά, καθώς και του Αργύρη Γεωργίου, που ήταν ένας από τους δεκάδες μαχητές των χωριών της δυτικής Φθιώτιδας που ανέβηκαν στο Γράμμο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, απόγονοι μαχητών και μαχητριών από τα γειτονικά χωριά, που στο σύνολό τους γνώρισαν τη βία του αστικού κράτους και των συμμοριών που εξόπλιζε.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στο μνημείο που βρίσκεται πάνω από το χωριό Μάρμαρα, ακολούθησε επίσκεψη στο μνημείο που βρίσκεται εντός του χωριού των Μαρμάρων, το οποίο είναι αφιερωμένο σε μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ αλλά και σε δημοκρατικούς πολίτες του χωριού, που δολοφονήθηκαν την περίοδο 1945 - 1949.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν επίσης τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από τα υψώματα των Βαρδουσίων ένα μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της νοτιοδυτικής Στερεάς, διαμορφώνοντας έτσι εικόνα για τις απίστευτες αποστάσεις που κάλυπταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι μαχητές και οι μαχήτριες, τους ελιγμούς που έκαναν για να ξεφύγουν από τον κλοιό του στρατού, αλλά και για τις τοποθεσίες όπου διεξήχθησαν αρκετές σημαντικές μάχες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ