Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
«Νευρικό» άνοιγμα της Γουόλ Στριτ

Από το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ

Associated Press

Από το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από 6 ημέρες και τέσσερις εργάσιμες, χτες το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ και 70 χρόνια, δηλαδή από την περίοδο του κραχ, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Γουόλ Στριτ παρότι λαβωμένη, ξανάνοιξε τις πύλες της.

Μέχρι αργά το βράδυ και εννοείται πριν το κλείσιμο των αγορών, ο δείκτης - βαρόμετρο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 9.000 μονάδων - στις 8.995,51 μονάδες. Εκείνη την ώρα ο δείκτης έχανε 618 μονάδες - στις 19 Οκτωβρίου 1987 «Μαύρη Τρίτη» έχασε σχεδόν 510 - και σε ποσοστό -6,35% σε σύγκριση με το τελευταίο του κλείσιμο. Λίγο αργότερα φαίνεται ότι είχε κάποια άνοδο κερδίζοντας κάποιο έδαφος και όλοι ανέμεναν στο κλείσιμο ο δείκτης να έχανε ποσοστό μόνο 5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για πρώτη μέρα το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, θεωρήθηκε «καλό σε σύγκριση με το τι προηγήθηκε», αλλά τόσο οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν για νέα μείωση, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, των επιτοκίων όσο και η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ ότι «πιστεύει ακράδαντα στο μέλλον της αμερικανικής οικονομίας», δε φαίνεται να έδωσαν στο χρηματιστήριο την «ανάσα» που θεωρείται ότι έχει απόλυτη ανάγκη. Απλώς η συνεδρίαση ήταν τέτοια, που απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερος πανικός.

Ετσι, το άνοιγμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι «αποφεύχτηκε το μοιραίο», αφού σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, τα αποτελέσματα όχι μόνο του χρηματιστηρίου αλλά και η συνολική πορεία της οικονομίας το πρώτο διάστημα θα είναι κακή, δεδομένης και της επιβράδυνσης η οποία παρατηρείται για ένα χρόνο τώρα. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πιστεύουν - πάντα οι αναλυτές - ότι οι επιπτώσεις αυτών των γεγονότων ίσως θα είναι και ευεργετικές, καθώς αναμένεται μεγάλη προώθηση της βαριάς βιομηχανίας, και κυρίως της πολεμικής, ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας, και αναζωογόνηση εν των συνόλω της οικονομίας, εξαιτίας της ανοικοδόμησης και της αναζωπύρωσης της κατανάλωσης.

Πάντως, τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων έγιναν αντιληπτά κυρίως στο χώρο των αεροπορικών εταιριών, καθώς η μία μετά την άλλη οι αμερικανικές εταιρίες ανακοινώνουν όχι μόνο περικοπή των πτήσεων αλλά και συνεπακόλουθη περικοπή των θέσεων εργασίας, με πρώτη και κύρια τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρία «USair». Παράλληλα, και η βρετανική αεροπορική εταιρία «Virgin Atlantic» ανακοίνωσε χτες την περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας και τη μείωση κατά 20% των πτήσεών της προς τις ΗΠΑ, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης βδομάδας στις ΗΠΑ. Εξαιτίας των «εξαιρετικών συνθηκών», η εταιρία, της οποίας το 51% ανήκει στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον και το 49% στην «Singapour Airlines», θα ζητήσει από ορισμένους εργαζομένους να αποχωρήσουν εκούσια, αλλά τόνισε ότι και πάλι θα χρειαστεί να μειώσει το δυναμικό της.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι η επανέναρξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έγινε εφικτή, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν πυρετώδεις εργασίες από συνεργεία για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού και του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, τα οποία εργάζονταν δίπλα και πάνω στα καπνίζοντα ακόμη ερείπια, όπου ήταν και τα σωστικά συνεργεία, που ακόμη αναζητούν τους 4.957, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του δημάρχου Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος για πρώτη φορά μάλιστα δήλωσε ότι οι ελπίδες για να ανευρεθούν κάποιοι επιζώντες εξανεμίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ