Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις υποστήριξης μα και επιφύλαξης...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Η πρώτη εδώ και μία 20ετία διαδήλωση υποστήριξης προς τις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα ιρανικών εφημερίδων, η διαδήλωση θα γίνει τις βραδινές ώρες σε μεγάλη πλατεία της βόρειας Τεχεράνης προκειμένου οι συμμετέχοντες να αποτίσουν φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ... Οπως εύστοχα σημείωναν οι ιρανικές εφημερίδες, κάτι τέτοιο έχει να γίνει (και δη με την άδεια του υπουργείου Εσωτερικών) για πρώτη φορά από το 1979...

Είναι δε, επίσης χαρακτηριστικό πως χτες ο δήμαρχος της Τεχεράνης, Μορτέζα Αλβίρι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, όπου καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε εξ ονόματος των συμπολιτών του συλλυπητήρια..

Ωστόσο, αυτή φαίνεται να είναι η μία όψη των αντιδράσεων της Τεχεράνης. Χτες, ο θεωρούμενος ως πνευματικός ηγέτης της ιρανικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καταδίκασε εκ των προτέρων τα πιθανολογούμενα αμερικανικά αντίποινα σε βάρος του Αφγανιστάν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Η ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει κάθε πιθανή στρατιωτική ενέργεια στο Αφγανιστάν, που μπορεί να απολήξει σε νέα μεγάλη ανθρώπινη καταστροφή... Αν οι ΗΠΑ θέλουν σήμερα να αυξηθεί η ισχύς τους, μέσω μιας παρουσίας τους στο Πακιστάν ή αποστέλλοντας δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μέρα με τη μέρα τα προβλήματα θα επιδεινωθούν» κατέληξε ο Χαμενεϊ.

«Ο αθώος αφγανικός λαός υπέφερε 25 χρόνια. Επειδή κάποιοι άνθρωποι κατηγορούνται ότι ενήργησαν στις επιθέσεις στις ΗΠΑ -οι κατηγορίες είναι ακόμα αναπόδεικτες - για μία ακόμα φορά ο μουσουλμανικός λαός θα γνωρίσει πόλεμο», δήλωσε επίσης.

Στο Λίβανο, η οργάνωση Χεζμπολάχ έκανε νέα έκκληση προκειμένου να μην αφεθούν οι ΗΠΑ να προβούν σε αντίποινα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται πως «πρέπει να μην υποκύψουμε στον πανικό, που οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενσπείρουν σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να έχουν τα χέρια τους λυμένα για να απαντήσουν με κάθε μέσο, επικαλούμενες τη μάχη κατά της τρομοκρατίας». Και η Χεζμπολάχ καταλήγει εκφράζοντας τη θλίψη της για το «θάνατο αθώων ανθρώπων σε κάθε μέρος του κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ