Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αντάμωμα με εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Σημείο συνάντησης για νέους και μεγαλύτερους, βήμα συζήτησης και γόνιμου προβληματισμού, αντάμωμα για ψυχαγωγία και γνήσια λαϊκά γλέντια, είναι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, τιμώντας τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και το δρόμο για την ικανοποίησή τους, μεταφέροντας το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)».

Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα δημοσιεύει ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσει τις ανταποκρίσεις και για άλλες εκδηλώσεις στο αυριανό φύλλο.

Στην Κρήτη

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ ταξίδεψε σε χωριά και κωμοπόλεις της υπαίθρου της Κρήτης με πλούσιες συζητήσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Αυγούστου έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση στο Σπήλι Ρεθύμνου. Προβλήθηκε βίντεο - αφιέρωμα που παρουσίαζε τα γεγονότα της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Eπανάστασης και ακολούθησε ομιλία από τον Αντρέα Βρακίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Στο Σπήλι Ρεθύμνου
Στο Σπήλι Ρεθύμνου
Ο ομιλητής μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, εδώ και 43 χρόνια ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας μέσα από το μεράκι και την ανιδιοτελή, ακούραστη δράση των μελών της ΚΝΕ και των φίλων της Οργάνωσης. Καλεί εκατοντάδες νέους σε όλη την Ελλάδα να έρθουν σε επαφή με την επαναστατική μας θεωρία, έστω και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, να κουβεντιάσουμε τους κοινούς προβληματισμούς μας πάνω στα σημερινά αδιέξοδα που βρίσκει ένας νέος, την εκμετάλλευση και την αδικία που ο ίδιος και η οικογένειά του βιώνουν καθημερινά».

Σημείωσε ότι «στην ερώτηση που έχουν στο μυαλό τους χιλιάδες νέοι σήμερα, θέλουμε να απαντήσουμε, "Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε; Και αν ναι, πώς θα γίνει αυτό;", απαντάμε αποφασιστικά: Ναι, ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει και θ' αλλάξει. Αυτήν την απάντηση έδωσαν οι μπολσεβίκοι πριν 100 χρόνια, τον Οκτώβρη του 1917. Ο Κόκκινος Οκτώβρης απέδειξε ότι - όπως έλεγε ο Λένιν - "ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε": Η εργατική τάξη υλοποίησε την ιστορική της αποστολή, ανέτρεψε δηλαδή τον καπιταλισμό καταλαμβάνοντας την πολιτική εξουσία και ηγήθηκε της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Εδωσε διέξοδο από τον αιματηρό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη φτώχεια και την πείνα, με την εργατική τάξη στην εξουσία».

Στο Καστέλι Κισσάμου
Στο Καστέλι Κισσάμου
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε κάθε νέο σήμερα να προβληματιστεί, να ψάξει, να διαβάσει, να ρωτήσει και να βρει όσα το σύστημα του κρύβει για τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Να κρίνει και να συγκρίνει. Να μη βαλτώσει μέσα στο βρώμικο μελάνι που έχει χυθεί από το σύστημα, να δει με διαύγεια και όχι μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς από τους οποίους θέλουν να βλέπουμε τον κόσμο που ζούμε. Κι όλα αυτά «όχι για να κάνουμε μια συζήτηση για την ιστορία και το παρελθόν, αλλά βασικά για να συζητήσουμε το μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στο Καστέλι Κισσάμου, την Τρίτη 22 Αυγούστου, ύστερα από κάλεσμα της Τομεακής Οργάνωσης Χανίων της ΚΝΕ. Η εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ξεκίνησε με παρουσίαση ενός βίντεο - εργασία μαθητών του ΓΕΛ και του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου με θέμα «Ναρκωτικά: Είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή;». Στην εργασία, οι μαθητές με τον καλύτερο τρόπο έδωσαν απαντήσεις, με στοιχεία που είχαν ψάξει, σε όλες τις θεωρίες που μιλούν για «ακίνδυνη» χρήση, για διαχωρισμό δήθεν «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών. Οι ίδιοι οι μαθητές σημείωσαν πως έκαναν αυτήν την εργασία γιατί ήθελαν να προβληματίσουν τη νεολαία της περιοχής, αναδεικνύοντας ότι η λύση στα προβλήματα είναι η οργάνωση και ο αγώνας για αλλαγή της κοινωνίας και όχι η υποταγή και η φυγή στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών.

Στην Κω
Στην Κω
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με πολιτική ομιλία από τον Στράτο Κουτρουλάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία της υπαίθρου στις σημερινές συνθήκες, σε αντιπαράθεση με τις κατακτήσεις που έδωσε η σοσιαλιστική οικοδόμηση που έζησε η ανθρωπότητα τον προηγούμενο αιώνα.

Και οι δύο εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κρητικό γλέντι από νεανικά και μαθητικά συγκροτήματα από ντόπιους καλλιτέχνες. Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα κεντρικά Φεστιβάλ των πόλεων, στο Ρέθυμνο στις 10 Σεπτέμβρη στην πλατεία Μικρασιατών και στα Χανιά στις 8 και 9 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Στην Κω

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν, το περασμένο Σάββατο, οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ και στο νησί της Κω. Πλήθος κόσμου κατέφθασε στο πάρκο «Ξενία», το οποίο είχε στολιστεί για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Στο χώρο υπήρχε μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, αλλά και έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».

Το πρόγραμμα «άνοιξε» με το μαθητικό συγκρότημα του νησιού με τους Βασίλη Κεφαλιανό, Μαριάννα Καμπανή, Θανάση Καραθωμά. Ακολούθησε συναυλία από νεανικό συγκρότημα του νησιού, με τους Χάρη Καματερό, Ευρίκλεια Κατσάβαρου και Ευριπίδη Δέμο. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ένας νέος εργαζόμενος από το νησί ανέβηκε στη σκηνή για να πει δύο τραγούδια που είχε ετοιμάσει ειδικά για το Φεστιβάλ.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Μαρία Γκιτάκου, στέλεχος της ΚΝΕ, η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Αναδείχθηκε η μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού, τα επιτεύγματα που γνώρισε η ανθρωπότητα στην κοινωνία που έβαζε μπροστά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη, κάθε νέος και νέα που νιώθει το άδικο, να μπει στην πάλη, στο πλάι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κάλεσε το λαό και τη νεολαία να είναι σε επαγρύπνηση, αφού ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες ο αντικομμουνισμός εντείνεται, με αφορμή την εσθονική προεδρία της ΕΕ και τις φιέστες εξίσωσης ναζισμού - κομμουνισμού, κάτι που σηματοδοτεί ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με αφιέρωμα σε τραγούδια για τον πόλεμο και την προσφυγιά από τις Πόπη Ξυλουρά και Χριστίνα Καλλοτίνη και «έκλεισε» με πολύ χορό και τραγούδι σε ένα νησιώτικο - κρητικό γλέντι από τον Βασίλη Κοκκαλάκη και την ορχήστρα του.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα και στο χώρο που είχε στηθεί για τους μικρούς επισκέπτες, όπου εκτός από άλλες δραστηριότητες, έγινε αφήγηση και δραματοποίηση του παραμυθιού του Γ. Μαρίνου «Ο Τριμάτης».

Στην Αμαλιάδα

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου, το 43ο Φεστιβάλ είχε κάνει το πέρασμά του από την Αμαλιάδα, με εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Δημαρχείου.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την προβολή ντοκιμαντέρ για τα «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη» και στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από την Λένα Κορδονούρη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΒ Αμαλιάδας, ενώ η βραδιά έκλεισε με συναυλία από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Το ταξίδι του 43ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Ηλεία κορυφώνεται με την κεντρική εκδήλωση στον Πύργο το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Κούβελου.

Τις επόμενες μέρες

Το ταξίδι του Φεστιβάλ συνεχίζεται ανά την Ελλάδα με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενώ μπαίνοντας ο Σεπτέμβρης παίρνουν σειρά και οι πιο κεντρικές εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες νομών.

Αναλυτικά τις επόμενες μέρες γίνονται οι εκδηλώσεις:

Αύριο, Τετάρτη, η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός και φασισμός δεν πάνε μαζί». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ., με τουρνουά ποδοσφαίρου στα γηπεδάκια Πολίχνης και θα ολοκληρωθεί με ομιλία - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στον ίδιο χώρο.

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στην πλατεία Καράβι, θερινό σινεμά με προβολή σύγχρονης ξένης ταινίας.

Το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Θέρμης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο.

Επίσης, το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη, στην Κατερίνη, εκδηλώσεις θα γίνουν στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Κατερίνης. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της Οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ