Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
«Κοκορομαχία» για επιχειρηματικότητα και Δημόσια Διοίκηση

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προπαγάνδιση της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης

Eurokinissi

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προπαγάνδιση της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης
Ευκαιρία για όξυνση της δικομματικής «κοκορομαχίας» ενόψει ΔΕΘ βρήκαν οι δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού σκηνικού, διεκδικώντας ο καθένας τους την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου για τη διαχείριση της εξουσίας του, με πεδία αντιπαράθεσης τόσο την περιλάλητη επιχειρηματικότητα και ποιος μπορεί να την υπηρετήσει καλύτερα, όσο και τις μεταρρυθμίσεις στο αστικό κράτος, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτήν τη βάση, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησής του, μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στον «Παπαστράτο», επισκέφτηκε χτες το πρωί και το «Impact hub Athens» στου Ψυρρή, «δομή», που, όπως εξηγεί το Μαξίμου, «υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων, που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός μετείχε και σε σύσκεψη με εκπροσώπους επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στους τομείς της «κοινωνικής οικονομίας», της «καινοτομίας» και της «νεανικής επιχειρηματικότητας».

Εξήρε, δε, το ρόλο της «Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας» (ΚΑΛΟ) και τη χαρακτήρισε «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση, μέσω της οποίας δήθεν θα αντιμετωπιστούν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως η ανεργία, τα προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην κοινωνική προστασία, στην εκπαίδευση κ.λπ., που προκαλεί η ασκούμενη πολιτική. Ολα σε άλλη μια προσπάθεια εξωραϊσμού του καπιταλισμού, προπαγάνδισης για τα περί «δίκαιης» ανάπτυξης» και καλλιέργειας προσδοκιών σε ένα λαό που στενάζει από συνεχή μέτρα για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στόχος που υπηρετείται και από την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019», που υλοποιείται σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση, βασικές γραμμές της οποίας παρουσιάστηκαν προχτές σε κυβερνητική φιέστα και αφορούν γενικευμένη «μεταρρύθμιση» στους μηχανισμούς και τη λειτουργία του Δημοσίου, προκειμένου το αστικό κράτος να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, υπηρετώντας άλλη μια από τις βασικές απαιτήσεις του. Ανάμεσα στα βασικά που προβλέπει η «Εθνική Στρατηγική», μέρος της οποίας υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, είναι και η σύσταση έως το 2019 μητρώου διαδικασιών σε κάθε φορέα της κεντρικής διοίκησης, ενώ έως το τέλος του χρόνου φέρνει απλούστευση επιλεγμένων διοικητικών διαδικασιών και αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για την περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην «άσκηση οικονομικής δραστηριότητας». Σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνει και η περιστολή της λεγόμενης γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που επιφέρει παράλληλη εξοικονόμηση στις δημόσιες δαπάνες, ώστε να απελευθερωθούν πρόσθετα κονδύλια για το κεφάλαιο. Ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός προκειμένου να καλλιεργήσει προσδοκίες, υποσχέθηκε ότι από τα μέσα του 2018 θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων, ενώ θα δοθούν κίνητρα για τον «επαναπατρισμό» πτυχιούχων που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Δεν κρύβεται η στρατηγική σύμπλευση

Παίρνοντας τις πάσες στη δικομματική, ανούσια για τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, αντιπαράθεση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, δήλωνε χτες, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη θωράκιση και αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και των δομών της:

«Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αντιγράψει στις εξαγγελίες του τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (...) Για να παραμείνει στην εξουσία, παριστάνει ότι υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις. Δεν τις πιστεύει, δεν τις γνωρίζει, δεν μπορεί να τις υλοποιήσει. Με φιέστες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις».

Περιγράφοντας, δε, την «Ελλάδα που οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης» βάλθηκε να αποδείξει ότι και στη ΝΔ κόπτονται για τα ίδια ζητήματα («επιχειρηματικότητα», «γραφειοκρατία» κ.λπ.) με την κυβέρνηση και ότι οι ίδιοι μπορούν ...καλύτερα:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο κέντρο των προτεραιοτήτων του το πώς θα έρθουν δουλειές για όλους τους Ελληνες, πώς θα απελευθερωθεί η οικονομία, πώς θα προσελκύσει επενδύσεις, πώς θα μειωθεί η γραφειοκρατία και η αβάσταχτη φορολογία (...)», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας σε ένα απόσπασμα δηλώσεων που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι και μέρος των εξαγγελιών Τσίπρα στην επερχόμενη ΔΕΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ