Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Στο ρυθμό... του Μίκη Θεοδωράκη

Κεντρική θέση στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας θα έχει ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως προκύπτει από την παρουσίαση της συμμετοχής του στη διοργάνωση από τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, χτες, στο Μέγαρο Μουσικής, ακριβώς μία βδομάδα πριν την παρουσίαση, την ερχόμενη Τρίτη, του συνολικού προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, παρούσας και της αντιπροσωπείας της ΔΟΕ.

Στην ομιλία του ο υπουργός, λες και δεν ανήκει σε μια κυβέρνηση που συντάχθηκε ανεπιφύλακτα με τις ΗΠΑ στη νέα επίθεση κατά των λαών και εξηγώντας τη μη αναβολή της χτεσινής παρουσίασης λόγω των γεγονότων στη Ν. Υόρκη, είπε ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια σύγκρουση πολιτισμών και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα αγωνίζεται με τις όσες δυνάμεις έχει να εξαποστείλει διεθνώς αυτό το μήνυμα. Δηλαδή, να αντιτάξει στον κίνδυνο της σύγκρουσης των πολιτισμών, τον Πολιτισμό των Πολιτισμών, που είναι και το κεντρικό μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».

Ο συνθέτης, αφού ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμμετοχή του στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (ΥΠΠΟ, Μέγαρα Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή), σημείωσε, χαριτολογώντας, πως για πρώτη φορά καλείται να συμμετάσχει... με τίποτα, πλην των έργων του, υπογραμμίζοντας πως είναι εξαιρετικά ευτυχής που τα παραδίδει σε άξια και δοκιμασμένα χέρια. Για τα γεγονότα στις ΗΠΑ είπε πως η τρομοκρατία οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκει, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον μετά από αυτές τις επιθέσεις και σημείωσε πως η δική του απάντηση είναι ο πολιτισμός.

Τα έργα του Μ. Θεοδωράκη που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας είναι η τετραλογία της λυρικής του δημιουργίας «Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη» και «Λυσιστράτη», το μπαλέτο «Ζορμπάς» και το «Κάντο Χενεράλ». Οι τρεις πρώτες όπερες θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι του 2004 στο Ηρώδειο, ενώ, η νέα του όπερα, «Λυσιστράτη», η οποία είναι παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα ανέβει σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, τον Απρίλη του 2002.

Ο «Ζορμπάς» θα περιοδεύσει από τον ερχόμενο Μάη έως και το 2004 σε όλες τις ηπείρους, με την ορχήστρα, τη χορωδία και το μπαλέτο της Λυρικής. Η περιοδεία θα ξεκινήσει από την Ευρώπη (Μάης 2002), θα συνεχιστεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά (Οκτώβρης 2002), τη Νότια Αφρική (Μάης 2003) και θα καταλήξει στην Κίνα, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και την Κορέα (2004).

Το «Κάντο Χενεράλ» θα παρουσιαστεί το 2004 στο Παναθηναϊκό Στάδιο με μια μεγαλειώδη συναυλία, στην οποία θα συμμετάσχουν 12 χορωδίες από διάφορες χώρες με 4.000 χορωδούς και με 12 σολίστ επίσης από διαφορετικές χώρες.

Στη χτεσινή παρουσίαση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο βουλευτής του, Αντώνης Σκυλλάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ