Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Παραμένουν στο επίκεντρο οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις

Απασχόλησαν μεγάλο μέρος της προεκλογικής «τηλεμαχίας» Μέρκελ - Σουλτς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δηλώσεις που αποτυπώνουν τις βαθιές αντιθέσεις που κρύβει η κόντρα Τουρκίας - ΕΕ έγιναν και στο προχτεσινό ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων καγκελαρίων, της Αγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες - CDU/CSU) και του Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλδημοκράτες - SPD). Ο «νέος γύρος» εντάσεων πυροδοτήθηκε και από τη σύλληψη ενός ζευγαριού Γερμανών με τουρκική καταγωγή την περασμένη βδομάδα στο αεροδρόμιο στην Αττάλεια με την κατηγορία ότι συμμετέχουν στο λεγόμενο «κίνημα Γκιουλέν», το οποίο η Τουρκία κατηγορεί πως υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος και χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Στο μεταξύ, ο ένας από τους δύο αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Μ. Σουλτς προανήγγειλε ότι «εάν εκλεγώ καγκελάριος θα διακόψω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ». Αναφερόμενος στους δύο Γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν τόνισε ότι «έχουν ξεπεραστεί όλες οι κόκκινες γραμμές»: «Εχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο, όπου θα πρέπει να διακοπούν οι οικονομικές σχέσεις, οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», σημείωσε.

Η Αγκ. Μέρκελ είπε: «Δεν βλέπω ένταξη της Τουρκίας, ποτέ δεν το έκανα». Πάντως, τόνισε ότι για τη διακοπή απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και ότι «πρέπει να μιλήσουμε με τους εταίρους μας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι την Παρασκευή συμφώνησε με τον σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να μη ζητήσει για την ώρα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Ούτως ή άλλως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν προς το παρόν παγώσει», υπογράμμισε. Πάντως, τάχθηκε υπέρ της οικονομικής πίεσης προς την Τουρκία, όπως με διακοπή της προενταξιακής οικονομικής βοήθειας, έκδοση αυστηρότερων ταξιδιωτικών συστάσεων για την Τουρκία και περιορισμό των εγγυήσεων που χορηγεί το γερμανικό Δημόσιο στις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Οι τελευταίες αποσκοπούν στην προστασία γερμανικών εξαγωγικών εταιρειών από ζημιές που προκαλούνται από ελλείψεις πληρωμών από τους ξένους επιχειρηματικούς «εταίρους» τους. Για τις τουρκικές επιχειρήσεις οι εγγυήσεις ανέρχονταν τα τελευταία χρόνια σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ και ήδη από το 2016 το ποσό έπεσε στα 1,1 δισ. ευρώ. Αυτό όμως που προβληματίζει είναι ότι σε περίπτωση περιορισμού των εγγυήσεων θίγονται και γερμανικές επιχειρήσεις.

«Δεν ήταν σύμπτωση ότι ο Πρόεδρός μας Ερντογάν ήταν το κύριο θέμα του ντιμπέιτ», έγραψε στο «Twitter» ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, επικρίνοντας τους Γερμανούς πολιτικούς ότι ενδίδουν στο λαϊκισμό. «Η Γερμανία και οι επιθέσεις της Ευρώπης στην Τουρκία, στον Ερντογάν με την παράβλεψη ουσιωδών και επειγόντων προβλημάτων, αντανακλούν το στένεμα των οριζόντων τους», είπε, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ