Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις με επίκεντρο Ντέιρ Εζόρ και Ράκα...

Ενώ ανακοινώθηκε έναρξη διπλωματικών διαβουλεύσεων για τη Συρία στις 14 και 15 Σεπτέμβρη στην Αστάνα του Καζακστάν

Μέρος των δυνάμεων του συριακού στρατού επικεντρώνει τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της πόλης Ντέιρ Εζόρ
Μέρος των δυνάμεων του συριακού στρατού επικεντρώνει τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της πόλης Ντέιρ Εζόρ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντατικές πολεμικές επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης της Ανατολικής Συρίας, Ντέιρ Εζόρ, που παραμένει στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», πραγματοποιούν τα τελευταία 24ωρα ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού με την εναέρια κάλυψη ρωσικών βομβαρδιστικών.

Μόνο χτες, σε πάνω από 80 εξόδους ρωσικών βομβαρδιστικών υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν πάνω από 70 τζιχαντιστές. Παράλληλα, συριακά στρατεύματα υπό τις εντολές του στρατηγού Σουχέιλ αλ Χασάν κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ράκα, ανακαταλαμβάνοντας δύο λόφους στρατηγικής σημασίας από το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ άλλες συριακές δυνάμεις προελαύνουν προς την κατεύθυνση της πόλης Αλ Σούκχαχ, απωθώντας τζιχαντιστές από οδικούς κόμβους που συνδέουν την Παλμύρα με το Ντέιρ Εζόρ.

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν 31 αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ, οι 21 εκ των οποίων ήταν στην πόλη της Ράκα, που οι συριακές δυνάμεις κατήγγειλαν νέα σφαγή τουλάχιστον 14 αμάχων.

Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) και το συριακό στρατό αναφέρονται και στην Κεντρική Συρία, όπου προχτές είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 150 τζιχαντιστές.

Διπλωματικές διεργασίες

Σε διπλωματικό επίπεδο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν ανήγγειλε ότι ο νέος γύρος διπλωματικών συνομιλιών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στις 14 και 15 του μήνα, με βασικό στόχο τη ρύθμιση δραστηριοτήτων των δυνάμεων που θα αναλάβουν τον «έλεγχο» στις λεγόμενες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Μέρος των διαβουλεύσεων θα επικεντρωθεί και στην αναλυτική χαρτογράφηση αυτών των περιοχών αλλά και στη δημιουργία ενός «Συντονιστικού Κέντρου» για την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, για την παράδοση σορών θυμάτων από τις εμπόλεμες πλευρές και τη διενέργεια ερευνών για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Τέλος, στην κοινή διακήρυξη που εξεδόθη χτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στην Κίνα, εκφράζεται «πλήρως» η υποστήριξη ηγετών του συνδέσμου αναδυόμενων ισχυρών οικονομιών στις «ειρηνευτικές» συνομιλίες για τη Συρία που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα στην Αστάνα του Καζακστάν και στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Οι ηγέτες των χωρών BRICS κάλεσαν τη «διεθνή κοινότητα» να δημιουργήσει «αληθινά ευρύ διεθνή αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» και να στηρίξει τον «κεντρικό, συντονιστικό» ρόλο του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ