Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παγκόσμιος στρατιωτικός νόμος

Το πολεμικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο στις προετοιμασίες για το χτύπημα στο Αφγανιστάν ή όπου αλλού αποφασίσουν οι Αμερικάνοι. Αφορά και στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού». Ηδη, κυβερνητικοί παράγοντες και μέσα ενημέρωσης προετοιμάζουν την «κοινή γνώμη» για μέτρα που θα περιορίσουν τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στο όνομα της «ασφάλειας» και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι «δεκαπέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξαν, εξ αρχής, την προθυμία τους να ακολουθήσουν τους Αμερικάνους στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» διαθέτοντας, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟικού Συμφώνου, τις Ενοπλες Δυνάμεις τους στις διαταγές του αμερικανικού πενταγώνου. Δεν έχασαν όμως και την ευκαιρία να λύσουν τους λογαριασμούς τους με τις δυνάμεις εκείνες και τα κινήματα που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν τις πολιτικές τους. Λογαριασμοί που πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα με τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης» και της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ και τη Γένοβα. Τώρα, πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουν μια και καλή με τις ενοχλητικές φωνές, να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής, το νόμο της «άγριας Δύσης».

Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ και την Παρασκευή οι δεκαπέντε ηγέτες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι «δεκαπέντε» με την κοινή δήλωσή τους, την περασμένη Πέμπτη, έδειξαν τις σαφείς προθέσεις τους. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσουν θα περιλαμβάνονται «το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης» και «η αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων», όπως και ο στενότερος συντονισμός για τη συγκέντρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών. Πρόκειται για μέτρα που, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της «ευρωαστυνομίας» και του «ευρωστρατού», συγκροτούν έναν τερατώδη μηχανισμό παρακολούθησης, αστυνόμευσης και καταστολής.

Ουσιαστικά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των κρατών - μελών της ΕΕ επιχειρούν να επιβάλουν έναν «παγκόσμιο στρατιωτικό νόμο», αξιοποιώντας το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη. «Οσοι δεν είναι μαζί μας σ' αυτή τη "σταυροφορία", είναι εναντίον μας», τονίζουν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι «συνεταίροι» και συμπληρώνουν: «Οσοι είναι εναντίον μας, είναι με την τρομοκρατία» και επομένως περιλαμβάνονται στους «στόχους». Εξάλλου, με αυτό το κριτήριο συγκροτούνται από το μηχανισμό Σένγκεν οι «μαύρες λίστες» κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων, προσώπων.

Οι λαοί αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο, ίσως, κίνδυνο για μια ολική επαναφορά σε ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας, δικτατορίας και κρατικής τρομοκρατίας που στήνεται για να εξυπηρετήσει τον πιο άγριο καπιταλισμό. Επαγρύπνηση και αγώνας σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο για την αποτροπή αυτής της εφιαλτικής προοπτικής μπορεί να είναι η μόνη απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ