Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρκή μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου
  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες «μεταρρυθμίσεις» για την «απελευθέρωση των επιχειρήσεων».
  • Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι, απαντώντας στην αντιλαϊκή επίθεση

Από περσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τα αντεργατικά μέτρα και αλληλεγγύης στους Γάλλους εργάτες

PhotographISO

Από περσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τα αντεργατικά μέτρα και αλληλεγγύης στους Γάλλους εργάτες
ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαβεβαιώσεις ότι θα πρωτοστατήσει στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης σε όλη την Ευρώπη έδωσε και χτες η κυβέρνηση της Γαλλίας, όπως ξεκαθάρισε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, παρουσίασε χτες το «Plan Entreprises», ένα ακόμα «πακέτο» μεταρρυθμίσεων προς όφελος του κεφαλαίου που η κυβέρνηση ιεραρχεί για το φθινόπωρο, με στόχο την ενίσχυση της θέσης του στην πανευρωπαϊκή και διεθνή κούρσα για μεγαλύτερο κέρδος. «Οι επιχειρήσεις μας δε ζητούν τίποτα άλλο από το να αναπτυχθούν. Πρέπει να τις βοηθήσουμε απελευθερώνοντάς τες από τα εμπόδια που σήμερα τις φρενάρουν...», τόνισε ο Φιλίπ. Συνολικά, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι όταν ξεκινήσει η υλοποίηση ολόκληρου του «πακέτου» των νέων μέτρων, η ετήσια «εξοικονόμηση» για τις επιχειρήσεις θα φτάσει αμέσως - αμέσως στα 21 δισ. ευρώ. «Αυτό θα δώσει μια αξιόλογη "ώθηση" για τις εταιρείες. Επωφεληθείτε!», σημείωσε ο Φιλίπ, προτρέποντας τους μεγαλοεπενδυτές να συγκρατήσουν κεφάλαιά τους στην ντόπια αγορά, αλλά και να αξιοποιήσουν τη χώρα ως έδρα για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και μείωση μιας σειράς φόρων για τις εταιρείες, όπως αυτές που είχε ανακοινώσει πριν μερικές βδομάδες και ο υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, από εκδήλωση της MEDEF (ένωση των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων), τάζοντας πτώση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 33% στο 25%.

Την ίδια στιγμή, χωριστή σημασία στην εξυπηρέτηση των εργοδοτικών αναγκών έχουν και οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προχωρούν με τη μέθοδο των προεδρικών διαταγμάτων, μετά από απόφαση που πήρε η Βουλή τον Ιούλη, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει τα νέα μέτρα απλά και μόνο με διατάγματα που θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτά παρουσίασαν πριν ένα δεκαήμερο ο Φιλίπ και η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό και μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθούν. Μεταξύ άλλων προβλέπουν: Την περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με διάδοση των επιχειρησιακών ΣΣΕ και υπονόμευση των κλαδικών, την παραπέρα υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις της εργοδοσίας όχι με εκλεγμένους εκπροσώπους συνδικάτων αλλά και «εργαζόμενους που δεν θα ανήκουν σε κάποιο συνδικάτο». Σε επόμενη φάση, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα διατάγματα για την αλλαγή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, πετσόκομμα σε επιδόματα όπως αυτά που αφορούν και τους ανέργους κ.τ.λ.

Απεργία σήμερα

Απάντηση στις νέες ανατροπές δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας, συμμετέχοντας σε 24ωρη απεργία που οργανώνεται σε όλη την επικράτεια, όπως και συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις. Την απόφαση έχει πάρει η CGT, η ηγεσία της οποίας βέβαια, από τη στιγμή που πρωτοεκλέχτηκε η κυβέρνηση Μακρόν, είχε πρωτοστατήσει στις συναντήσεις των «κοινωνικών εταίρων», ενισχύοντας τις αυταπάτες για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και το ρόλο τέτοιων συναντήσεων με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ουσία είναι ότι και η διακυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Οσο για τις διακηρύξεις φιλολαϊκής πολιτικής με την εξουσία στα χέρια του κεφαλαίου και εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που διατυπώνει ο Μακρόν, ή ο Τσίπρας στη χώρα μας, αυτές είναι για να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις, αφού ανάπτυξη που να υπηρετεί και τους καπιταλιστές και τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει.

Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι όπως φάνηκε και από τις φετινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, η ντόπια αστική τάξη διαθέτει και προετοιμάζει πολλά «εφόδια» και αναχώματα για να παγιδεύσει τους εργατοϋπαλλήλους. Ενδεικτική είναι η «ετοιμότητα» του οπορτουνιστικού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν (πρώην στενού συμμάχου του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ), που ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει νέο γύρο κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες, κάνοντας λόγο για «κοινωνικό πραξικόπημα», ενώ και το ίδιο στηρίζει την ίδια στρατηγική, υπεράσπισης του κεφαλαίου.

Αναγκαία προϋπόθεση για να απαντηθεί η αντεργατική επίθεση είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων που υπάρχουν και στη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ