Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενισχύεται η στρατιωτική κινητικότητα με ασκήσεις και συνεργασίες

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναδεικνύουν οι συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις που γίνονται στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού: Χαρακτηριστικό είναι καταρχήν ότι τα κοινά γυμνάσια της Ρωσίας και της Κίνας (με τον κωδικό «Joint Sea 2017») πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά και στη θάλασσα του Οχότσκ (βόρεια της Ιαπωνίας, βρέχει τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας). Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Κίνας, στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος διάφοροι τύποι πλοίων και αεροσκαφών, όπως και υποβρύχια.

Επίσης, η Νότια Κορέα προχώρησε σε ασκήσεις με ένα εξελιγμένο σύστημα πυραύλων που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροπλάνα «F-15», με χρήση αληθινών πυρών για πρώτη φορά.

Τέλος, ενδεικτικές είναι και οι προεκτάσεις που έχει η εφαρμογή του νέου αμυντικού δόγματος της Ιαπωνίας (που αναβαθμίζει τις στρατιωτικές συνεργασίες και «πρωτοβουλίες» της χώρας εκτός συνόρων). Σε αυτό το πλαίσιο - για παράδειγμα - πολεμικά πλοία των ΗΠΑ μπορούν να ανεφοδιάζονται από ιαπωνικά, διευρύνοντας σημαντικά τα περιθώρια επιχειρήσεών τους σε όλη την περιφέρεια. Σύμφωνα με ιαπωνικά δημοσιεύματα, αυτό «εκτιμάται» ιδιαίτερα για πλοία όπως αυτά που χρησιμοποιούν το σύστημα «Aegis», μέσω του οποίου υπολογιστές και ραντάρ αξιοποιούνται για την παρακολούθηση και την καταστροφή εχθρικών στόχων στον αέρα.

Νέες κυρώσεις και από την ΕΕ

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, εφαρμόζοντας ουσιαστικά προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ενισχύονται «περιοριστικά μέτρα» με βάση αποφάσεις του ΣΑ που «έχουν ως στόχο τους κύριους εξαγωγικούς τομείς της Βόρειας Κορέας, επιβάλλοντας καθολική απαγόρευση όλων των εξαγωγών άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλεύματος, ιχθυοπροϊόντων, μολύβδου και μεταλλευμάτων μολύβδου». Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρει ότι «οι επιπρόσθετες κυρώσεις έχουν ως στόχο το λαθρεμπόριο όπλων που διεξάγει η Βόρεια Κορέα, κοινοπραξίες που έχει συστήσει με επιχειρήσεις του εξωτερικού, τις τράπεζές της και την ικανότητά της να αποκομίζει έσοδα και να έχει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον, τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν σε άλλους πολίτες της Βόρειας Κορέας να εργαστούν στο έδαφός τους, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι τα εισοδήματά τους χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των παράνομων προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή για την Ειρήνη σε Ασία και Ειρηνικό του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «όργανο του διαβόλου» που συγκροτούν «διεφθαρμένες» χώρες, οι οποίες ακολουθούν τις διαταγές των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ιαπωνία πρέπει να υποστεί συντριπτικό χτύπημα, όπως και οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας και για χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου, αντιδρώντας στην υποστήριξη της νέας απόφασης του ΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ