Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ σε βάρος των λαών

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου, του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ», του οποίου οι ρυθμίσεις με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διακρατικό και κρατικό επίπεδο σε βάρος των λαών, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Η ψήφισή του θα γίνει σήμερα.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, κατήγγειλε και καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε χτες ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μ. Συντυχάκης, «για το ΚΚΕ η παρούσα Οδηγία συμβάλλει στην ισχυροποίηση των μηχανισμών καταστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην περαιτέρω προσπάθεια οικοδόμησης του γνωστού αντιδραστικού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και ως συνέχεια σειράς άλλων αυταρχικών συμβάσεων, οδηγιών και αποφάσεων, όπως για παράδειγμα της Συνθήκης Σένγκεν, του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και πολλών άλλων. Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί υπηρετούν τη στρατηγική προτεραιότητα των πολιτικών εκφραστών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου σημείωσε ότι το στίγμα δίνει το άρθρο 4 το οποίο περιέχει εκτενή αναφορά στο ρόλο «της Eurojust, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας», η οποία «είναι ένας διωκτικός κατασταλτικός μηχανισμός που συμπληρώνει τη Σένγκεν, τη Europol και τη Frontex στο όνομα της αντιμετώπισης της διασυνοριακής εγκληματικότητας και κυρίως της λεγόμενης τρομοκρατίας». Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ο «διττός ρόλος του μηχανισμού αυτού. Δηλαδή, αφενός τον συντονισμό των εθνικών αρχών στο διασυνοριακό έγκλημα και την εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και αφετέρου την παρέμβαση και τη διάταξη των αρχών κρατών - μελών για την έναρξη ανακρίσεων και ποινικών διώξεων ακόμα και για εγκλήματα που αφορούν ένα μόνο κράτος - μέλος».

«Ιδιαίτερα επικίνδυνο» απέναντι στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, χαρακτήρισε το άρθρο 24, «το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα μεταγωγής κρατουμένων στα πλαίσια των ανακριτικών αναγκών μεταξύ των χωρών της ΕΕ». «Παρά το γεγονός πως η μεταγωγή κρατουμένων προς το παρόν προβλέπεται ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του κρατούμενου, είναι μια άκρως αντιδραστική ρύθμιση, η οποία ανοίγει, κατά τη γνώμη μας, τον δρόμο για περαιτέρω αντιδραστικές εξελίξεις. Είναι άλλωστε γνωστές οι πρακτικές παγκοσμίως αερομεταφοράς υπόπτων από χώρα σε χώρα και οι ανακρίσεις κρατουμένων στα πλαίσια τάχα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τη CIA και άλλες ιμπεριαλιστικές μυστικές υπηρεσίες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ενδεικτικό του χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι και το άρθρο 16, παράγραφος 3, το οποίο αναφέρεται στα ένδικα μέσα. Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως «η ενημέρωση του υπόπτου για τη δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων γίνεται μόνο αν δεν τίθεται σε κίνδυνο η εμπιστευτικότητα της έρευνας. Κι έχουμε και πρόσφατη εμπειρία στη χώρα μας. Είναι νωπή ακόμη η βαριά καταδίκη της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία το μισό αποτύπωμα και έναν μάρτυρα, που δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο», ενώ συμπλήρωσε πως «η εν λόγω Οδηγία αφενός μεν θα τυγχάνει εφαρμογής ακόμα και σε αδικήματα τα οποία μπορεί να μη διώκονται στη χώρα μας, αφετέρου δε ο κατηγορούμενος θα αδυνατεί να υπεισέλθει και να αμφισβητήσει την ουσία της απόφασης για την οποία καταδικάστηκε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ