Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμήθηκαν οι ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Στην αιματοβαμμένη Μάντρα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια από τη σφαγή του κοκκινιώτικου λαού

Στην ιστορική μάντρα της Κοκκινιάς, που πριν από 73 χρόνια ποτίστηκε από το αίμα των ηρώων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, στο μαρτυρικό Μπλόκο της 17ης Αυγούστου του 1944, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η εκδήλωση τιμής των ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ.

Στη συγκινητική εκδήλωση το «παρών» έδωσαν τόσο αγωνιστές της ιστορικής γενιάς της δεκαετίας του 1940 όσο και απόγονοί τους, ενώ ειδικά η νεολαία, μετά από κάλεσμα της ΚΝΕ, βρέθηκε από νωρίς προκειμένου να ξεναγηθεί από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μουσείο της Αντίστασης που λειτουργεί στο χώρο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά.

Περήφανοι συνεχιστές των ηρωικών παραδόσεων του λαού μας, που όταν συστρατεύτηκε με το ΚΚΕ ξεδίπλωσε όλη του τη δύναμη, μεγαλούργησε και κατάφερε να αναμετρηθεί με το φασισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του, γράφοντας χρυσές σελίδες ιστορίας, οι δεκάδες συγκεντρωμένοι με δέος παρακολούθησαν το μουσικοαφηγηματικό δρώμενο που παρουσίασε το χρονικό του Μπλόκου, ντυμένο με αντάρτικα τραγούδια από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη». Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έδινε γλαφυρά όλη την πολύτιμη συμβολή του κοκκινιώτικου λαού στον ΕΑΜικό αγώνα, από την καθημερινή οργάνωση της αντίστασης και της παράνομης δουλειάς στις γνώριμες γειτονιές της πόλης μέχρι τη Μάχη της Κοκκινιάς το Μάρτη του '44 και το αιματοβαμμένο Μπλόκο του Αυγούστου.

Τιμή στην ηρωική ιστορία μας η πάλη για κατάργηση της εκμετάλλευσης

Ο Β. Μαρούπας
Ο Β. Μαρούπας
Ο Β. Μαρούπας, μιλώντας στην εκδήλωση, στάθηκε μεταξύ άλλων στον αντικομμουνιστικό παροξυσμό που ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τις σχετικές φιέστες της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ. Οπως είπε, «οι εκπρόσωποι της ΕΕ επιχείρησαν να λερώσουν το πιο ευγενικό, το πιο πρωτοπόρο όραμα, αυτό της κατάργησης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, εξισώνοντάς τη με την εγκληματική, κτηνώδικη ιδεολογία του κεφαλαίου, το ναζισμό».

«Πυροβολούν το παρελθόν πιστεύοντας ότι μπορούν να σκοτώσουν το μέλλον. Και πυροβολώντας το παρελθόν όλοι όσοι συμμετείχαν στον αντικομμουνισμό, είτε με ωμό και χυδαίο τρόπο, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, είτε με πιο ραφιναρισμένο τρόπο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί ξανάβαλαν στο απόσπασμα τις στρατιές των κομμουνιστών και των αγωνιστών που έχουν δώσει τη ζωή τους για να κυλήσει ο τροχός της Ιστορίας προς τα μπρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Μπλόκο και εξηγώντας γιατί οι φασίστες χτύπησαν την Κοκκινιά, τόνισε: «Η Κοκκινιά είχε ισχυρές Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και ρωμαλέο ΕΑΜικό κίνημα. Είχε ισχυρό τμήμα του ΕΛΑΣ που είχε γράψει ηρωικές σελίδες, όπως έγινε στη Μάχη της Κοκκινιάς το Μάρτη του '44. Ετσι εξηγείται η λύσσα των ναζί και των ταγματασφαλιτών. Αλλωστε, έλεγαν μερικοί ότι ο οπλισμός που συγκεντρώθηκε ήταν τόσος για να καταληφθεί μια πόλη, "για να καταλάβουν το Στάλινγκραντ"».

Οσο για το πού βρήκαν το κουράγιο της αντίστασης οι ήρωες του Μπλόκου, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ο Β. Μαρούπας είπε: «Είναι η πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, η πίστη σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι η εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού, στην εμπιστοσύνη ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί».

«Σήμερα έχουμε καθήκον να οργανώσουμε την πάλη και να εμπνεύσουμε σε σύνθετες συνθήκες την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία. Βγαίνοντας στην επίθεση να δώσουμε τη διέξοδο, να οπλίσουμε με την πίστη ότι το μέλλον είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός», ανέφερε ο Β. Μαρούπας και συμπλήρωσε: «100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917, θεωρούμε τα λόγια του Λένιν επίκαιρα. Γιατί παρά τις ανατροπές, δεν παύει το ότι τότε ο πάγος έσπασε, ο δρόμος προς την κοινωνική απελευθέρωση χαράχτηκε. Το όραμα του σοσιαλισμού, της μόνης εναλλακτικής που έχουν σήμερα οι λαοί, το κρατάμε ζωντανό, το διαδίδουμε».

Συνεχίζοντας ο Β. Μαρούπας τόνισε πως η θηριωδία του Μπλόκου αποτυπώνει ότι το κεφάλαιο μπροστά στο κέρδος δεν διστάζει να κάνει το οποιοδήποτε έγκλημα. «Ετσι και σήμερα, το κεφάλαιο εγκληματεί. Αυτό αφορά και την ανάπτυξή τους, που η κυβέρνηση και ειδικά ο Τσίπρας διαφημίζουν, όντας στην κυριολεξία ντίλερ του κεφαλαίου».

Προσθέτοντας ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων» και ότι «πάει χέρι - χέρι με τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς», κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ πρεσβεύουν.

Και ολοκληρώνοντας, ανέφερε: «Η τιμή στους ήρωες του Μπλόκου αποτυπώνεται στη συνέχεια της πάλης για καλύτερο κόσμο, για κατάργηση της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό. Καθετί άλλο είναι υποκρισία, άλλοθι για αντιλαϊκές επιλογές (...) Σήμερα, πιο δυνατοί, με όπλο τη θεωρία μας, την αλήθεια της πολιτικής μας, με όπλο το δίκιο διδασκόμαστε - εμπνεόμαστε - συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη και τη δικαίωση των αγώνων του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ