Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Κουκούλωμα» της πολιτικής παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το γεγονός ότι οι περιβόητες «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (ΤΟΜΥ) θα είναι ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα χαμηλών προδιαγραφών, παροχής υποβαθμισμένων υπηρεσιών, χωρίς επαρκή στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς ιατρικό εξοπλισμό, χωρίς καθολική κάλυψη του πληθυσμού, συνολικά μακριά από τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με θέμα τις «μεταρρυθμίσεις» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Κεντρικό χαρακτηριστικό και της χτεσινής κυβερνητικής παρέμβασης ήταν η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το βαθιά ταξικό περιεχόμενο του νόμου που ψήφισε πρόσφατα για την ΠΦΥ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την ηγεσία του υπουργείου να αναλώνεται στη «βολική» αντιπαράθεση με τη ΝΔ και με συνδικαλιστικά όργανα στα οποία πλειοψηφούν οι δυνάμεις της, πάνω σε επιμέρους πλευρές του νόμου. Η ουσία, βέβαια, είναι ότι η «μεταρρύθμιση» της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί τη συνέχεια των μέτρων που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: Στόχος της είναι η Υγεία του λαού να «κοστίζει» όσο το δυνατόν λιγότερο στο κεφάλαιο και το κράτος του.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, και ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου, Σ. Βαρδαρός, ανέφεραν ότι το επόμενο δίμηνο σχεδιάζεται να λειτουργήσουν 70 - 75 ΤΟΜΥ σε μικρά πολυϊατρεία των 100 τ.μ. καθώς «δεν χρειάζεται να βάλουμε εργαστηριακό εξοπλισμό»... Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι απέφυγαν να απαντήσουν σε ερώτηση για το αν θα μπορεί να κάνει κάποιος ένα ολοκληρωμένο τσεκ απ μέσα στις ΤΟΜΥ!

Επιβεβαίωσαν, εξάλλου, ότι η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ «προφανώς και γίνεται με προγράμματα με ημερομηνία λήξης» (συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ), σπεύδοντας βέβαια να αναφερθούν στη «βιωσιμότητά» τους (η οποία βέβαια παραπέμπει... στις τσέπες των ασθενών). Οπως είπαν, «έχουμε τη συμφωνία των "θεσμών" και της ΕΕ» και «βασική προϋπόθεση για την έγκριση της κοινότητας είναι η βιωσιμότητα πέραν της συγχρηματοδότησης». Μετά την τετραετία που θα λήξει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, πρόσθεσαν, το κόστος για τη μίσθωσή τους θα μεταφερθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Σχολιάζοντας τη μειωμένη προσέλευση γιατρών για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ (περίπου 600 αιτήσεις για 1.200 θέσεις), η ηγεσία του υπουργείου ανέφερε ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων.

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι και η αναφορά του Σ. Βαρδαρού ότι «το υπουργείο Υγείας σε καμία περίπτωση δεν θέλει τον ιδιωτικό τομέα απέναντι από αυτό που επιχειρεί να κάνει στην ΠΦΥ. Τον ιδιωτικό τομέα εμείς τον αντιλαμβανόμαστε ως συμμέτοχο σε αυτή την διαδικασία».

Την ώρα που η κυβέρνηση βαφτίζει «αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην Υγεία» το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, την παραπέρα μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών, το μάρμαρο το πληρώνει και πάλι ο λαός: Μέσω του οικογενειακού γιατρού, των ΤΟΜΥ και άλλων εργαλείων (π.χ. πρωτόκολλα για φάρμακα, εξετάσεις κ.ά.), πετσοκόβονται ακόμα κι αυτές οι ήδη ανεπαρκείς παροχές της ΠΦΥ για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ΚΚΕ ισχυρό στην καθημερινή πάλη για τη στήριξη του κοινωνικού δικαιώματος στην Υγεία (2023-05-12 00:00:00.0)
Προσπάθεια συσκότισης του αντιλαϊκού περιεχομένου της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ (2018-12-21 00:00:00.0)
Στόχο της κυβερνητικής τομής η μείωση του «κόστους» για την περίθαλψη του λαού (2018-07-21 00:00:00.0)
Η «Οδύσσεια» των γυναικών με καρκίνο του μαστού (2015-12-13 00:00:00.0)
Κι άλλη αντιδραστική πρόταση για την ΠΦΥ (2013-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ