Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Αναθεωρείται προς το χειρότερο το αρχικό σενάριο

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πριν τη χτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και με άλλοθι τα γεγονότα στις ΗΠΑ, προανήγγειλε, «διπλωματικά», μεγαλύτερο σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ακόμη και αυτών που αφορούν στο «κοινωνικό πακέτο»

Ενίσχυση των μέτρων λιτότητας για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2002. Στα πλαίσια αυτά, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς το χειρότερο το αρχικό, ήδη κακό, σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο είχε καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά από συζητήσεις με όλους τους υπουργούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις, που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Με «άλλοθι» τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης προς το χειρότερο του προσχεδίου προϋπολογισμού (ήδη είναι έτοιμο και προβλέπει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και γενναία αύξηση των φόρων), χωρίς μάλιστα να αποκλείσει και την περίπτωση να «κουτσουρευτούν» ακόμη και οι ισχνές δαπάνες που έχουν ενσωματωθεί στο περιβόητο «κοινωνικό πακέτο».

Το πόσο μεγαλύτερη θα είναι η δόση λιτότητας, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους με τον προϋπολογισμό του 2002, αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού - σε ενάμιση μήνα, στις αρχές Νοέμβρη, όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο. Η πρόθεση της κυβέρνησης, να αξιοποιήσει στο έπακρο το χτύπημα που έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ και προκάλεσε αλυσιδωτές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία, έγινε σαφής από τις δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπαντωνίου στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Παιδείας. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Γ. Παπαντωνίου:

  • Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «αναθεώρησης των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού 2002», όπως αυτά έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο, δηλώνοντας πως «το προσχέδιο του προϋπολογισμού βασίζεται σε υποθέσεις για την ελληνική οικονομία πριν από την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου».
  • Αφού ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή» και πως «εάν υπάρχει θέμα αναθεώρησης των οικονομικών προβλέψεων και των δημοσιονομικών προβλέψεων για το 2002, αυτές οι τροποποιήσεις, οι προσαρμογές, θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού, που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου στη Βουλή», πρόσθεσε με νόημα: «Βεβαίως, επιφυλασσόμεθα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες τροποποιήσεις, όταν διαφανούν σαφέστατα οι τάσεις της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

Οταν ρωτήθηκε, πιο συγκεκριμένα, αν η κυβέρνηση προτίθεται να θίξει και το πολυδιαφημισμένο «κοινωνικό πακέτο», αν, δηλαδή, σχεδιάζει «περικοπές των δαπανών και ως προς το κοινωνικό πακέτο», ο Γ. Παπαντωνίου απέφυγε να πάρει σαφή θέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλώνοντας: «Δεν έχω την πρόθεση να προχωρήσω σε περαιτέρω εξειδικεύσεις»!

Στη συνεργασία που είχε το βράδυ η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ο υπουργός και οι υφυπουργοί) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που θα έχουν και στην ελληνική οικονομία τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, έγινε μια πρώτη συζήτηση για την ανάγκη ανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα. Και αυτά τα νέα δεδομένα, που οριοθετούνται από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, θέλουν ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους (Αστυνομίας, μυστικών υπηρεσιών, του Στρατού, του Λιμενικού κλπ.), στο όνομα της «ασφάλειας» της χώρας και των πολιτών, της Ολυμπιάδας του 2004 και της αντιμετώπισης της εγχώριας και παγκόσμιας «τρομοκρατίας». Στα πλαίσια αυτά, στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ύψος αύξησης των δαπανών, που θα δοθούν με τον προϋπολογισμό του 2002 στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, και, φυσικά, «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ