Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εξελίξεις στο ευρωσκεπτικιστικό «Εθνικό Μέτωπο»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνέχεια διεργασιών στον αστικό πολιτικό χάρτη της Γαλλίας βεβαιώνουν οι εξελίξεις στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» (Front National - FN), από το οποίο χτες ανακοινώθηκε ότι αποχωρεί ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρός του, Φλοριάν Φιλιπό.

Ο Φιλιπό είχε καθήκοντα στα επιτελεία στρατηγικής και επικοινωνίας του κόμματος και θεωρούνταν υπέρμαχος μιας «σκληρής» αντι-ΕΕ γραμμής που ακολούθησε το FN και στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μάη. Θυμίζουμε ότι μετά την ήττα στις προεδρικές, αλλά και τα πολύ χαμηλά ποσοστά που πήρε το FN στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη, στο εσωτερικό του κόμματος αναζωπυρώθηκαν συζητήσεις σχετικά π.χ. με την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η θέση για άμεση αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Αυτά, βέβαια, στη βάση γενικότερων εκτιμήσεων ότι ένα μεγάλο μέρος του γαλλικού κεφαλαίου εξακολουθεί να θεωρεί περισσότερα τα οφέλη από την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τον Ιούνη, ο Φιλιπό πρωτοστάτησε στην ίδρυση των «Πατριωτών», ενός σχήματος που ο ίδιος εμφάνισε ως «δεξαμενή σκέψης», αλλά πολλοί επέμειναν από την αρχή ότι ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο νέου πολιτικού κόμματος. Στις αρχές της βδομάδας, η πρόεδρος του FN, Μαρίν Λεπέν, είπε ότι θα αναλάβει «όλες τις ευθύνες της» όταν ο Φιλιπό αρνήθηκε να αποχωρήσει από τους «Πατριώτες» και χτες ο ίδιος δήλωσε ότι παραιτήθηκε αφού ουσιαστικά του αφαιρέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες που είχε. «Μου είπαν ότι θα είμαι αντιπρόεδρος του τίποτα. Δε μου αρέσει να με περιπαίζουν. Ναι, φυσικά παραιτούμαι από το Εθνικό Μέτωπο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Παραμένω γκολικός, ποτέ δεν αποκήρυξα τις πεποιθήσεις μου, θα αγωνιστώ λοιπόν. Από ποιο σχήμα θα δούμε, δεν είναι τώρα ώρα να πω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ