Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κρατάει» η εκεχειρία, αλλά...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σχεδόν 24 ώρες μετά τις αμοιβαίες κινήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και της ισραηλινής κυβέρνησης για την τήρηση μιας «εκεχειρίας» στα Μεσανατολικά εδάφη, η κατάσταση έμοιαζε ήρεμη, αλλά επρόκειτο για μια ανήσυχη ηρεμία, καθώς με ομοβροντία ανακοινώσεων παλαιστινιακές οργανώσεις δεσμεύονταν στη συνέχιση της Ιντιφάντα.

Ενδεικτικές ως προς αυτό οι δηλώσεις του Αχμέντ Σεΐχ Γιασίν της «Χαμάς» - «είμαστε δεσμευμένοι (στην αντίσταση) όσο διαρκεί η κατοχή» - και του Αμπντάλα Αλσαμί της οργάνωσης «Ισλαμικός Τζιχάντ» - «η κατοχή συνεχίζεται και αντιστεκόμαστε σε αυτήν» - στο CNN, όπως και η ανακοίνωση που έστειλε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» η οργάνωση Παλαιστινιακό Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα (γνωστή και ως «Φατάχ») από τη Δαμασκό: η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν ο Γιάσερ Αραφάτ και η ισραηλινή κυβέρνηση «βλάπτει την Παλαιστινιακή εξέγερση», ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε... το δίκαιο αγώνα μας με όλες τις παλαιστινιακές και ισλαμικές οργανώσεις ώσπου να αποτινάξουμε την (ισραηλινή) κατοχή και να ελευθερώσουμε την Παλαιστίνη».

Η ηρεμία στη Μέση Ανατολή θεωρείται «κρίσιμη» κυρίως για τους Αμερικανούς, που επιθυμούν να έχουν στο «συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας» που επιχειρούν να σχηματίσουν όσο περισσότερες Μεσανατολικές - Αραβικές κυβερνήσεις μπορούν.

Υπό το φως των διεθνών εξελίξεων, η Παλαιστινιακή Αρχή ευελπιστεί σε μια «νέα αρχή» της ειρηνευτικής διαδικασίας, που θα μπορούσε να προέλθει από μια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ. Συνάντηση όμως που ακόμη παραμένει απελπιστικά ασαφής: Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έχει πει ότι θα γίνει «μετά από 48 ώρες εκεχειρίας», ωστόσο Ισραηλινός εκπρόσωπος έλεγε χτες ότι η εκεχειρία... «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα»...

Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ μίλαγε για «ελπίδες ότι η εκεχειρία εφαρμόζεται και οι επαφές θα επαναληφθούν» από πλευράς Προέδρου Μπους, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πάουελ έκανε λόγο «υπόσχεση» ότι οι «θετικές εξελίξεις» θα συνεχιστούν.

Ο Πέρες σε συνέντευξή του - πού αλλού - στο CNN, είπε πως «ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν απίστευτο κίνδυνο και πρέπει να παραμερίσουμε δευτερεύουσες διαφορές» (ώστε λοιπόν το Μεσανατολικό είναι μια «δευτερεύουσα διαφορά»;!) προσθέτοντας ότι η συνάντησή του με τον Αραφάτ θα γίνει «αναμφίβολα».

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, έλεγε ότι η πίεση θα συνεχιστεί: «Η ένταση κατευνάστηκε, όμως μεσολαβεί μια μακρά πορεία για να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ πάντως, επαναλάμβανε πως «πρέπει να έχει κανένας υπόψη του ότι το επίπεδο της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι υπό το μηδέν». Η «απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων», την οποία παιάνιζε χτες το πρωτοσέλιδο της «Χα' αρέτζ», εξάλλου, δεν αφορά παρά μερικές εκατοντάδες μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ