Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
ΝΑΤΟ: «Θα συνεχίσουμε»

Το ΝΑΤΟ «εξετάζει» την αποστολή νέας δύναμης μετά την ολοκλήρωση της «Απαραίτητης Συγκομιδής»

Associated Press

Το ΝΑΤΟ «εξετάζει» την αποστολή νέας δύναμης μετά την ολοκλήρωση της «Απαραίτητης Συγκομιδής»
ΣΚΟΠΙΑ-ΓΕΝΕΥΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε χτες ότι θα συνεχίσει την επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή», τονίζοντας ότι αναμένει από το Κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «να παίξει κι αυτό το ρόλο του» στην ολοκλήρωση όσων είχαν συμφωνηθεί στην Οχρίδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού ταγματάρχη Μπάρι Τζόνσον στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η τρίτη φάση της «Απαραίτητης Συγκομιδής» θα αρχίσει σήμερα, Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Μπ. Τζόνσον, οι άνδρες του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών» «είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα τους, με την προσδοκία ότι το Κοινοβούλιο θα τηρήσει το δικό του κομμάτι της συμφωνίας», δηλαδή την κύρωση των συνταγματικών, θεσμικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς να τις παραπέμψει σε δημοψήφισμα (σ.σ. έ όχι και να ψηφίσουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ για την τύχη της χώρας τους!).

Η παράδοση των περίπου 3.300 όπλων υποτίθεται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 26 του Σεπτέμβρη. Το Κοινοβούλιο της χώρας έχει αναβάλει τη συζήτηση, η οποία θα ξαναρχίσει σήμερα (Πέμπτη).

Ο οπλαρχηγός του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών» απειλούσε χτες ότι «εάν η συμφωνία δεν εφαρμοστεί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον δικό μας τρόπο» (Απειλή, που αν μη τι άλλο δείχνει και το πόσο «αφοπλίζεται» ο «UCK»...).

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ «εξέταζε» την αποστολή νέας δύναμης μετά την ολοκλήρωση της «Συγκομιδής». Υπέρ αυτής τοποθετήθηκε και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο εκπρόσωπος της οποίας, Ερικ Μόρις, είπε πως η δύναμη που συζητείται να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, για την προστασία των ξένων παρατηρητών (150-300 άνδρες), δεν είναι επαρκής: «Χρειάζεται μια αξιόπιστη διεθνής παρουσία ασφάλειας, που θα συνδράμει την κυβέρνηση στην τήρηση του νόμου και της τάξης».

Οσον αφορά τους πρόσφυγες, τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας λένε ότι τις δυο τελευταίες βδομάδες πάνω από 12.000 πρόσφυγες επέστρεψαν από το Κόσσοβο στην ΠΓΔΜ, ενώ άλλοι 29.000 παραμένουν στο Κόσσοβο και 76.000 είναι εσωτερικοί πρόσφυγες, εκ των οποίων το 60% είναι Σλαβομακεδόνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ