Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το «στραβοκοίταγμα»...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ, να έχετε το νου σας. Προσέξτε, μη τυχόν και όπως βαδίζετε στο δρόμο ή, όπως οδηγείται το αυτοκίνητό σας, στραβοκοιτάξετε κανέναν αστυφύλακα ή τροχαίο, γιατί «καήκατε». Τι «καήκατε», φίδι που σας έφαγε...

Βέβαια... Δεν τα μάθατε, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Το «στραβοκοίταγμα» των οργάνων της τάξης συμπεριλαμβάνεται πλέον στα αδικήματα, τα οποία η Κομισιόν προτείνει να χαρακτηριστούν ως ...τρομοκρατικά και σήμερα η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα αποφασίσει σχετικά.

Οχι, δεν αστειευόμαστε... Ορίστε τι λέει η Κομισιόν: Τρομοκρατικό είναι κάθε αδίκημα, που - ανάμεσα σε άλλα - διαπράττεται εκ προθέσεως, στρέφεται κατά των θεσμών και έχει στόχο να απειλήσει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές.

Γίνεται «στραβοκοίταγμα» χωρίς πρόθεση; Οχι, βέβαια. Αποτελεί το «στραβοκοίταγμα» μια απειλή; Αναμφισβήτητα, ναι. Είναι ο αστυφύλακας εκπρόσωπος του θεσμού της δημόσιας τάξης και ασφάλειας; Επίσης, ναι. Αρα, έχουμε απειλή από πρόθεση κατά ενός θεσμού και, επομένως, τέλεση του αδικήματος της τρομοκρατίας.

Αναρωτιέστε, τι ποινή θα επισύρει το «στραβοκοίταγμα» αστυνομικού; Επειδή θα συγκαταλέγεται στις ...ελαφρές τρομοκρατικές πράξεις, θα έχει φυλάκιση μόνο δύο χρόνια. Αν το «στραβοκοίταγμα», όμως, συνοδεύεται και από μια χειρονομία, η οποία θεωρηθεί και αυτή απειλητική και, άρα, τρομοκρατική, τότε η ταρίφα ανεβαίνει και πάει λέγοντας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι ...βαριές τρομοκρατικές πράξεις, όμως, θα επισύρουν ποινές φυλάκισης μέχρι και είκοσι χρόνια. Για παράδειγμα, μια διαδήλωση κατά της «παγκοσμιοποίησης», η οποία την ώρα που πέρναγε έξω από το Χρηματιστήριο έβγαλε το άχτι της, τόσο σε συνθήματα, όσο και σε μούτζες. Αλίμονο σε όσους συλληφθούν... Πώς να το κάνουμε, το Χρηματιστήριο είναι ο πρώτος θεσμός και το θεμέλιο των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ