Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Ιχνηλάτες» του πολιτισμού
  • Δεκάδες νεανικά ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σ' όλη τη χώρα
  • Το κράτος αδιαφορεί, δε βοηθά και εμποδίζει την ερασιτεχνική δημιουργία. Η ΚΝΕ παραχωρεί χώρο και χρόνο για να εκφραστούν οι νέοι δημιουργοί

Είναι νέα παιδιά. Οι περισσότεροι 15 έως 20 ετών. Λατρεύουν τη μουσική και διαθέτουν αστείρευτο ταλέντο. Θέλουν να «μιλούν» με τη μουσική γλώσσα, για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους για το παρόν και μέλλον. Το «εφόδιο» που έχουν να αξιοποιήσουν, δεν είναι ούτε οι σπουδές τους στα μεγάλα ωδεία, όπου το κόστος σπουδών είναι αρκετά υψηλό, ούτε η κρατική μέριμνα για την προώθησή τους, αφού είναι ανύπαρκτη, αλλά το μεράκι τους για δημιουργία.

Είναι τα παιδιά των δεκάδων ερασιτεχνικών μουσικών συγκροτημάτων, κυρίως από την ελληνική επαρχία, που όλο αυτό το διάστημα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Εκεί όπου βρίσκουν το χώρο για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα, αντίθετα στην υποκουλτούρα των «σταρ» που «κοσμούν» τα «σκυλάδικα», κόντρα στους φραγμούς που τίθενται στα οράματα της νέας γενιάς για ένα καλύτερο αύριο.

Η δημιουργία των ερασιτεχνικών μουσικών συγκροτημάτων δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της λατρείας που έχουν αυτά τα παιδιά για τη μουσική, αλλά και της ανάγκης τους να δημιουργήσουν συλλογικά και ν' αντιδράσουν, με το δικό τους τρόπο, στη λογική του ατομικισμού και της αποξένωσης που «πλασάρεται» στη νέα γενιά, γιατί, έτσι, βολεύει τους κρατούντες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία των ερασιτεχνικών συγκροτημάτων παίρνονται από παρέες παιδιών που τους «δένουν» στενοί δεσμοί φιλίας.

Πολλά τα εμπόδια

Το μεράκι της δημιουργίας που έχουν, όμως, «συναντά» πολλά εμπόδια. Οπως αυτό της έλλειψης χώρου για τις πρόβες των συγκροτημάτων που απαιτούνται. Η μόνη τους «λύση», η οποία ωστόσο κοστίζει ακριβά, είναι να απευθυνθούν σε επαγγελματικά ιδιωτικά στούντιο, όπου μία ώρα ενοικίασης κοστίζει περίπου 3.000 δρχ. Και οι ώρες που χρειάζεται το κάθε συγκρότημα να κάνει πρόβα, είναι πάρα πολλές την εβδομάδα. Ετσι, τα παιδιά των ερασιτεχνικών συγκροτημάτων, που στην πλειοψηφία τους είναι μαθητές, πολλές φορές στερούνται ακόμα και το χαρτζιλίκι τους για να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες των στούντιο. Το μεγάλο παράπονό τους είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων, όπου θα γίνονται οι πρόβες. Δηλώνουν, δε, απογοητευμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης, που δεν παίρνει πρωτοβουλίες τόσο για τη διδασκαλία της μουσικής, αφού τα περισσότερα είναι αυτοδίδακτα, όσο και για την προβολή του έργου τους.

Φιλόξενη η ΚΝΕ

Η μοναδική ελπίδα, όπως μας λένε, για τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα, είναι το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο για να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ που έγιναν σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας συμμετείχαν πάρα πολλά ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων: «ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ», «ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ», «ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ», «ΠΝΟΕΣ», «ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ», «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ», «ΝΟΕΜΒΡΗΣ», «ΧΡΟΕΣ», «CAPRE DEAM», «JAMAR», «FANKY FILTRA», «VERSYS», «ΣΑΜΑΝ», «ΝΕΟΣΣΟΙ», «ΦΩΤΟΣΚΙΕΣ», «NO SYNSET», «ΩΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ», «ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ», «ΑΣΗΜΟΙ», «ΣΠΕΛ ΚΑΣΤΕΡΣ», «ΣΙ ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ», «ΑΟΡΑΤΕΣ ΣΚΙΕΣ», «ΑΧΡΩΜΕΣ ΝΟΤΕΣ» και πολλά άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ